9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

09.08.2019 / 13:56 Obrazovanje - Sarajevo

Intenzivirana izgradnja obdaništa "Razigrani dani" i škole na Šipu

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u petak, 9. augusta 2019. godine zajedno sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom i kantonalnom ministricom za obrazovanje, nauku i mlade Zinetom Bogunić obišao dvije lokacije ...

... gdje je u toku izgradnja objekata obdaništa Razigrani dani u ulici Patriotske lige do broja 46 i osnovne škole u naselju Šip.
 
Ovom prilikom su načelnik Ajnadžić i ministrica Bogunić potpisali sporazum o zajedničkom finansiranju izgradnje objekta kombinovane predškolske ustanove „Razigrani dani“, te ugovor o izgradnji druge faze objekta osnovne škole Šip.

Ministrica Bogunić je naglasila da je krajnji cilj Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo proširenje kapaciteta za predškolsku i školsku djecu.

- Ovo je izuzetno značajan projekat jer će zasigurno smanjiti broj djece sa liste čekanja. Izgradnjom ovih objekata proširujemo kapacitete i za osnovno i za predškolsko obrazovanje što je iznimno bitno, istakla je Bogunić.

Načelnik Ajnadžić je kazao da su ovo izuzetno značajni projekti ne samo za Općinu Centar, nego i za Kanton Sarajevo.

- Posebno mi je zadovoljstvo da smo danas obišli dva iznimno važna gradilišta sa kojima bi trebali oplemeniti općinu sa veoma potrebnim objektima vrtića i osnovne škole. Jako smo zadovoljni dinamikom izgradnje ovih objekata i kako imamo zaokruženu finansijsku konstrukciju, prema našim planovima objekat Razigrani dani, gdje će osim obdaništa biti smješten i Centar za zdravo starenje, planiramo staviti u funkciju do kraja ove godine, a objekat osnovne škole na Šipu bi trebao biti završen do kraja naredne godine, ili u najgorem slučaju do maja 2021. godine, pojasnio je Ajnadžić.
Premijer Forto je kazao da je Vlada KS zainteresirana za nastavak uspješne saradnje, a u cilju realizacije projekata koji su od interesa za građane.

- Vlada KS će stajati iza dobrih projekata svake lokalne zajednice kao što je ovdje slučaj. Liste čekanja za upis djece u vrtiće su jako velike, a jedna od najvažnijih mjera koju smo najavili je proširenje kapaciteta predškolskog obrazovanja. Zbog toga smo u rebalansu budžeta izdvojili 800.000 maraka za izgradnju objekta obdaništa Razigrani dani, a za izgradnju objekta osnovne škole na Šipu pored 500.000 maraka koje smo izdvojili u ovoj godini, rebalansom smo obezbijedili i dodatnih milion KM, dodao je Forto.

Ove višemilionske projekte zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kako je riječ o velikoj investiciji projekti se realiziraju u fazama.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo