8°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

09.08.2019 / 20:00 BiH - Berko Zečević za Vijesti.ba

Reducirani ANP znači zastoj u sektoru odbrane, sigurnosti i pravosuđa

Reducirani ANP znači zastoj u sektoru odbrane, sigurnosti i pravosuđa
Foto: Vijesti.ba

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović usaglasili su se kako neće podržati imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije ukoliko ne bude odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog programa za Akcioni plan za članstvo u NATO-u (ANP).

Komšić je potvrdio da će sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH biti zakazana čim budu ispoštovane sve proceduralne pretpostavke.

Podsjećamo, predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su u ponedjeljak dogovor oko principa za formiranje vlasti prema kojima bi Vijeće ministara trebalo da bude formirano u roku od 30 dana.

Nakon Komšićeve izjave da neće glasati za predsjedavajućeg iz SNSD-a dok se ne postigne dogovor oko slanja ANP-a, Šefik Džaferović je izjavio kako neće glasati drugačije od Komšića.

"Nastavit ću da radim što sam i dosad radio, a to je da se postigne zadovoljavajuće rješenje i za ANP, i da se imenuje predsjedavajući Vijeća ministara. Moguće je naći to rješenje, ukoliko su akteri zaista opredijeljeni za to, i to bi bio najbolji interes Bosne i Hercegovine. Ukoliko bi se slučajno dogodilo drugačije, i ukoliko ne bude konsenzusa unutar Predsjedništva Bosne i Hercegovine, isključuje se mogućnost da gospodin Komšić i ja različito glasamo po ovom pitanju", rekao je Džaferović.

Džaferović je dodao da je Sporazum dobar okvir za deblokadu procesa formiranja vlasti, dobar okvir za delokadu evropskog i NATO puta BiH, i dobar okvir za deblokadu reformskog procesa.

"Institucije Bosne i Hercegovine trebaju raditi na implementaciji ovog sporazuma. Za mene je najvažnije što su u njemu svi učesnici jasno potvrdili princip vladavine prava, kao temeljni princip po kojem funkcioniše svaka država pa i Bosna i Hercegovina. Tamo je jasno kazano da će se raditi u skladu sa Ustavom, zakonom i odlukama institucija BiH. Ne možemo ići nazad, BiH može ići samo naprijed", rekao je Džaferović.

S druge strane, vojno-politički analitičar Berko Zečević tvrdi - treba čitati ono što je napisano. U razgovoru za Vijesti.ba, on kaže da je pristup BiH najvećem vojnom savezu proces koji će biti aktivan moguće za pet, deset ili 15 godina.

"Što se tiče predaje ANP-a, iz onoga što je rekao Izetbegović, ANP neće biti ispunjen u obliku u kojem je definisan tokom odluke da BiH pristupi MAP-u. Biće izvršena modifikacija", mišljenja je naš sagovornik.

Zečević naglašava da to, pak, nije suštinsko pitanje.

"Dakle, suštinski nije važno da li će BiH predati revidirani ANP ili ne. Važno je da se neće izvršiti modernizacija OS BiH, jer to podrazumijeva promjenu budžeta i izdvajanje više sredstava za opremanje OS BiH. Neće se izvršiti radikalnija promjena odnosa prema sigurnosnim službama u BiH, u smislu da ne budu pod kontrolom političkih stranaka. Neće doći do toga da pravosudni sistem bude u službi ljudi u BiH, a ne odgovarajućih uticajnih političkih grupa. To sve je ANP, koji je trebalo da bude urađen u skladu sa programom pristupanja MAP-u. No, neće biti ispunjen na takav način", pojašnjava ovaj analitičar.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo