3°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C
Powered by Dark Sky

10.08.2019 / 11:08 Politika - HNS BIH

Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU

Izvršiti presude domaćih i europskih sudova važan korak prema EU
Foto: Vijesti.ba
Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH priopćio je kako potpisivanje Sporazuma u kojem su sadržani principi za formiranje vlasti budućih partnera na državnoj razini, uz posredovanje veleposlanika Larsa Gunnara Wigemarka kao izaslanika Europske unije u BiH, predstavlja ogroman korak u konačnom rješavanju državne razine vlasti i formiranju novog Vijeća ministara.

Veleposlanik Wigemark, kao i Europska unija, zagovornici su, kako kažu iz HNS-a BiH, što skorijeg napretka i ispunjavanja uvjeta za put Bosne i Hercegovine u EU, a HNS pozdravlja napore i političku spremnost koji su uloženi od strane izbornih pobjednika, kao i pomoć europskih partnera i prijatelja koji su prepoznali važnost sporazuma.

Potpisani principi, kako navode, predstavljaju smjernice koje u konačnici trebaju ubrzati procese, prvenstveno u kontekstu unutarnjih političkih dogovora, kao i rješavanja ključnih pitanja prijeko potrebnih za euroatlantski put.

Iz HNS-a ističu da je kompromis postignut ovim sporazumom vrhunski primjer kako je uvažavanje svih predstavnika triju konstitutivnih naroda temeljna pretpostavka za jačanje države te vladavinu prava i zakona.

"Posebno želimo istaknuti kako ovaj sporazum u jednoj od svojih točaka poziva na implementaciju svih presuda i odluka domaćih i europskih sudova koji se odnose na Izborni zakon u našoj zemlji kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakopravnost konstitutivnih naroda uz puno uvažavanje njihovih legitimno izabranih predstavnika", stoji u priopćenju HNS-a.

Po njihovim riječima, smjernice i principi koji su sadržani u potpisanom Sporazumu predstavljaju snažnu pretpostavku za ključni iskorak kako bi Bosna i Hercegovina uskoro mogla dobiti status kandidata kao jednog od najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva BiH.

"U duhu kompromisa i međusobnog uvažavanja, pozivamo što skoriju provedbu svih sadržanih principa u Sporazumu te početak stvaranja političkog ambijenta u korist sva tri naroda i ostalih građana u našoj zemlji", priopćeno je iz Ureda za informiranje HNS-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo