18°C
Mostar 24°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.08.2019 / 20:00 Regija - Analiza Vijesti.ba

Raste podrška Milanoviću, desnica u Hrvatskoj razjedinjena

Raste podrška Milanoviću, desnica u Hrvatskoj razjedinjena
Foto: Vijesti.ba
Iako je do predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj ostalo još nekoliko mjeseci, predizborna utrka već odavno je počela.

Službenu kandidaturu pored aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović objavilo je još desetak kandidata, a u narednom periodu svoju kandidaturu najavili su još neki istaknuti pojedinci.

Prema posljednjim anketama, odluka će pasti u drugom krugu izbora, najveće šanse da se nađu u drugom krugu daju se Kolindi Grabar-Kitarović, bivšem permijeru i kandidatu SDP-a Zoranu Milanoviću, te popularnom pjevaču Miroslavu Škori.

Raif Okić novinar sedmičnika Express kaže za Vijesti.ba kako najveće šanse za pobjedu ima bivši premijer i kandidat SDP-a Zoran Milanović.

"Najveće šanse na predsjedničkim izborima dajem Zoranu Milanoviću. Prvenstveno zato što razjedinjena desnica neće uspjeti se dogovoriti oko jednog kandidata. Miroslav Škoro odnijet će Kolindi Grabar-Kitarović glasove tvrde desnice koji su je i doveli na Pantovčak prije četiri godine", kaže on.  

On je podsjetio da su i društvene prilike bile nešto drukčije i glavna tema bili su šatoraši i njihov prosvjed.  

"Takvi birači odnijeli su prevagu, a sada mi se čini da će oni tražiti novog "mesiju" u Miroslavu Škori dok će centristi HDZ-a progurati KGK u drugi krug gdje će izgubiti od Milanovića", mišljenja je Okić.

Okić smatra kako Milanović uspijeva ujediniti ljevicu, a vidjeli smo na evropskim izborima da je između HDZ-A i SDP-a minimalna razlika u podršci.

"Naravno, postoji mogućnost da će Milanović opet početi koketirati s desnicom kao prije svojih posljednjih parlamentarnih izbora i izgubiti ovu utrku. Ali to mi se ipak čini kao malo vjerovatno", istakao je Okić.

Prema anketi koju je prije dva dana objavila televizija RTL u saradnji s Promocijom plus, da se predsjednički izbori održavaju danas Kolindu Grabar-Kitarović zaokružilo bi  29,3 posto birača, ali podrška joj pada treći mjesec zaredom, a od juna do avgustaa izgubila je pet postotnih poena.

Istovremeno, njena dva najveća protukandidata Zoran Milanović i Miroslav Škoro bilježe rast podrške. Zorana Milanovića bi sada zaokružilo 24,8 posto ispitanika, pet posto više nego u junu, a Isti rast od juna do avgusta bilježi Miroslav Škoro, koji danas uživa podršku 18,5 posto biračkog tijela.

Bivši sudija, a sada europarlamentarac Mislav Kolakušić uživa 12 posto podrške birača, Ivanu Pernaru, koji je napustio Živi zid i osnovao svoju stranku, ima tri posto, dok Dalija Orešković u anketama stoji na 1,4 posto. Katarina Peović iz Radničke fronte je na 0,9 posto, Vlaho Orepić 0,6, Tomislav Panenić 0,5, dok je 7,6 posto neodlučnih.

Kada se pogleda drugi krug, Kolinda Grabar-Kitarović bolje stoji u odnosu sa Zoranom Milanovićem. Kada bi se u drugom krugu našli aktuelna predsjednica i bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović pobijedila bi Kolinda Grabar-Kitarović. Nju bira 53,1 posto ispitanika a Milanovića 42,4 posto.

Ukoliko bi se u drugom krugu našli Grabar- Kitarović i Škoro, aktuelna predsjednica bi dobila 50 posto podrške a Škoro 44,9.

Ako bi se u drugom krugu našli Milanović i Škoro, bolje stoji Škoro, ali bi bila mrtva utrka. Miroslava Škoru zaokružilo bi 47,9 posto ispitanika, a Zorana Milanovića 46,5 posto. Neodlučni bi odlučili pobjednika, a njih je 5,6 posto.

Prema ovom istraživanju, očekivano HDZ-ovi birači znatno bi češće zaokružili Škoru, baš kao i birači aktuelne predsjednice, ali četvrtina njezinih ipak radije bira Milanovića. Bivši SDP-ov premijer privlačniji je od Škore i biračima Mislava Kolakušića.

Najvažniji podatak istraživanja jeste da iz mjeseca u mjesec raste podrška Zoranu Milanoviću, dok opada aktuelnoj predsjednici, kao i Miroslavu Škori.

Jedno je sigurno. Predsjednik Hrvatske bit će odlučen u drugom krugu izbora, a pobjednika bi ponovo mogli odlučiti glasovi dijaspore, koji bi se mogli podijeliti na Grabar-Kitarović i Škoru, što bi mogao iskoristiti Milanović, koji se ne nada glasovima dijaspore.


H.LJ.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo