7°C
Mostar 10°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

13.08.2019 / 20:00 Politika - Šta nakon 20. augusta?

Sjednica Predsjedništva BiH: Bez ANP-a nema mandatara

Sjednica Predsjedništva BiH: Bez ANP-a nema mandatara
Foto: Vijesti.ba

Sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti raspravljano o slanju Godišnjeg nacionalnog programa ANP-a i mandataru zakazana je za utorak, 20. avgusta.

Planirane su dvije sjednice. Prvo redovna, na kojoj je među tačkama dnevnog reda i odlukua o slanju ANP-a. Nakon redovne sjednice, odmah bi bila zakazana vanredna na kojoj bi se odlučivalo o mandataru.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući Željko Komšić i potvrdio da će na njoj biti i pitanje Godišnjeg nacionalnog programa ANP-a.

"Svi će imati priliku da glasaju o Dnevnom redu, a ako nema ANP-a, nema ni mandatara", poručio je Komšić.

S druge strane Milorad Dodik kaže da je on tražio da predsjedavajući Željko Komšić zakaže vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati imenovanje mandarara za sastav Vijeća ministara.

"Tražio sam održavanje sjednice kao član Predsjedništva i predjsjedavajući je morao zakazati sjednicu koja će biti u utorak 20. avgusta", rekao je Dodik za "Nezavisne".

Tražio je da se na toj sjednici razmotri imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, a pored toga, kako je rekao, biće održana i redovna sjednica.

Na pitanje da li je tačna informacija da će se raspravljati i o slanju Godišnjeg nacionalnog programa ANP-a Dodik je rekao da on to nije tražio i da nema pojma o tome, te da sve odluke treba da donese novi saziv Vijeća ministara.

Kako je za RTRS potvrđeno u Kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH, Komšić je bez konsultacija za isti dan sazvao i redovnu sjednicu sa 28 tačaka od kojih je najmanje pet neprihvatljivo za Milorada Dodika.

Među neprihvatljivim tačkama je i slanje Godišnjeg nacionalnog programa.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisali su prije osam dana Sporazum o formiranju Vijeća ministara.


(Vijesti.ba )

Izdvajamo