25°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

14.08.2019 / 20:01 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Markovina: Plenković i Kolinda opravdavali ustaševanje

Markovina: Plenković i Kolinda opravdavali ustaševanje
Dragan Markovina / Vijesti.ba
Visoki prekršajni sud Hrvatske donio je presudu kojom je izvođač pjesme “Bojna Čavoglave” pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni” na njezinu početku.

U pravomoćnoj presudi koju je donio Visoki prekršajni sud stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Historičar iz Splita i predsjednik Nove ljevice Dragan Markovina u razgovoru za Vijesti.ba pojašnjava zašto je trebalo ovoliko vremena pa da Sud napokon ovaj slogan proglasi fašističkim.

„Mogu samo pretpostaviti da je sucima, jednako kao i čitavoj mislećoj javnosti, od početka bilo jasno o čemu se radi, ali se nikome nije baš žurilo izložiti bijesu ekstremne desnice i revizionista, koji su sve brojniji i prilično glasni u javnosti. Što je posve logično, imamo li u vidu da su se u opravdavanje ustaškog pozdrava uplitali i predsjednica i premijer i splitski gradonačelnik“, kaže Markovina.

Na pitanje šta možemo očekivati u budućnosti, i da li je moguće očekivati da na nekom sljedećem koncertu policija uhapsi Marka Perkovića Thompsona zbog ovog fašističkog povika, Markovina odgovara;

„Po mom sudu, koliko god neki od sugovornika koji su na ovu temu gostovali u medijima, poput suca Turudića, objašnjavali da je moguće kako bi drukčiji sastav vijeća donio drukčiju odluku ili bi je potencijalno mogao donijeti, ovako jasan stav suda koji nedvojbeno svaki upotrebu ustaškog pozdrava, u bilo kojem kontekstu drži nedopustivim, ostavlja jako malo manevarskog prostora svim navedenim u budućnosti“, smatra on.

Kada je u pitanju utjecaj ove presude na stanje svijesti kod mladih u Hrvatskoj, Markovina objašnjava da je moguće da dođe i do revolta kod takvih, ali da budućnost ipak zavisi od policijske volje.

„Jasno je kako ova odluka može dovesti samo do revolta takvih, jer će je oni tumačiti u svom paranoidnom ključu, kako Hrvatskom i dalje vladaju neprijatelji, Jugoslaveni i sl… Međutim njihovo će daljnje ponašanje ovisiti isključivo od policijske i sudske prakse. Bude li se ustaševanje doista kažnjavalo, prilično sam siguran da će im splasnut entuzijazam“, zaključio je Dragan Markovina.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo