14°C
Mostar 18°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

14.08.2019 / 21:26 Regija - Ovisni o dijelovima

Slovenija strahuje od moguće recesije u Njemačkoj

Slovenija strahuje od moguće recesije u Njemačkoj
Ilustracija / Vijesti.ba
Stagnacija rasta u Njemačkoj brine slovenske privrednike s obzirom na znatnu ovisnost o narudžbama iz te države, posebno kad je riječ o dijelovima za njemačke proizvođače automobila, ali i elektroindustriju.

U razdoblju od aprila do juna njemački BDP smanjio se za 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, što je drugi pad u proteklih 12 mjeseci, pa postoji mogućnost da najsnažnija evropska ekonomija uđe u tehničku recesiju, što brine slovenske privrednike s obzirom na ovisnost od njemačkog tržišta koje se kolokvijalno naziva "motorom" uspješnijih slovenskih izvoznika.

Kod slovenskih firmi koje proizvode autodijelove za njemačku industriju primjećuju pad narudžaba i boje se da bi potencijalna njemačka recesija njihovu proizvodnju mogla smanjiti i za 15 posto. Slično je i s proizvođačima motornih komponenti i dijelova za elektroindustriju, a pad bilježi i proizvođač aluminija TALUM, objavili su slovenski mediji.

Čak 20 posto ukupnog slovenskog izvoza ide u Njemačku. Godišnja trgovinska razmjena porasla je zadnjih godina na 12-ak milijardi eura i po njoj je Njemačka vodeći privredni partner, ispred Italije na koju se odnosi 11 posto izvoza i Hrvatske sa 7,8 posto.

Slovenski BDP, u kojem je izvoz jedan od generatora rasta, u prvom je tromjesečju ove godine na godišnjem nivou povećan za 3,2 posto, što je znatno iznad prosjeka eurozone, ali je u ljetnim mjesecima primjetan pad industrijske proizvodnje, iako blaži nego u odnosu na prosjek Evropske unije i eurozone, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo