-4°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

15.08.2019 / 14:27 BiH - Osvrt Vijesti.ba

Novi atak iz RS na Mehmedagića i OSA-u, pritisak na Izetbegovića

Novi atak iz RS na Mehmedagića i OSA-u, pritisak na Izetbegovića
Foto: Vijesti.ba

Inspektorat Republike Srpske navodno je donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.

Entitetski Inspektorat, objavili su mediji, naredio je rektoru Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci Radovanu Klincovu da poništi diplomu izdatu Mehmedagiću, a Službenom glasniku RS-a da se diploma proglasi ništavnom.

I sam Klincov ranije je medijima u RS priznao da Inspektorat nije taj koji može u konačnici poništiti diplomu, već sud. No to očigledno nije spriječilo Dodikovu vlast da izvrši još jedan udar na instituciju OSA-e i njenog direktora, te izvrši i dodatni politički pritisak na lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Sumnja u ispravnost navodnih "brojnih nepravilnosti" koje je, po nalogu Tužilaštva BiH, utvrdio Inspektorat RS , još je veća ako se zna da je Mehmedagić prilikom imenovanja na poziciju direktora OSA-a uredno prošao najstrožije provjere zbog pristupa informacijama pod oznakom "Tajno".

Sigurno je i da je Mehmedagićev dosadašnji rad na čelu OSA-e trn u oku vlastima u manjem bh.entitetu, ali i obavještajnim službama u zapadnom i istočnom susjedstvu BiH. Treba li više podsjećati na lažiranje zaključaka Komisije za nadzor nad OSA-om i aferu "Ušće" fabrikovanu u manjem bh. entitetu i Srbiji, ili pak na aferu "Selefije" iz kuhinje hrvatske SOA-e.

Pomenut je samo dijelić nelegalnih i opasnih aktivnosti susjednih država na teritoriju BiH, a njihovo otkrivanje i spriječavanje sasvim dovoljno razloga neprijateljima BiH da krenu u obračun sa OSA-om i Mehmedagićem. Posljednji napad na Mehmedagića lično, zapravo je nastavak kontinuiranih napada na OSA-u i kao na jednu od najuspješnijih reformi koje su provedene u poslijeratnoj BiH, što nikako ne odgovara protivnicima jačanja njene državnosti. Takva OSA je brana destabilizaciji, neustavnim i secesionističkim nasrtajima velikodržavnih projekata sa istoka i zapada, potpomognutih unutrašnjim neprijateljima, na BiH.

Treba podsjetiti i da je OSA jedna od rijetkih sigurnosnih institucija u BiH nad kojom dvojac Dodik-Čović nema apsolutnu kontrolu, što se pokazalo i kroz pomenute afere. Da je drugačije ne smijemo ni zamisliti kakav bi epilog ove afere imale da je umjesto Mehmedagića na čelu bio neki kadar HDZ-a ili SNSD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo