7°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

15.08.2019 / 20:00 Politika - Brao grožđe, obrao bostan

Neslavni kraj pristrasnog angažmana Larsa Wigemarka

Neslavni kraj pristrasnog angažmana Larsa Wigemarka
Foto: Vijesti.ba
Lars Gunnar Wigemark je u očajničkoj misiji spašavanja kakve-takve dipomatske karijere. U takvoj situaciji je spreman na sve, pa i vršiti pritisak na probosanske snage da odustanu od državnih interesa.

Danas je u Tuzli ustvrdio da je vladavina prava jedno od osnovnih pitanja građana Bosne i Hercegovine, ali i da je u tom kontekstu potrebno hitno formirati vlast.

- Zemlje članice će razmatrati put Bosne i Hercegovine prema evropskim integracijama. Svakako da će jedno od prvih pitanja biti zemalja članica ima li formirane vlasti u BiH na svim nivoima. Državni nivo je naš osnovni partner i nema mogućnosti saradnje Evropske unije ako u jednoj državi nemamo partnere. Ne postoji način da zajednički radimo na provedbi akcionih planova i rješavanja problema - istakao je Wigemark danas u Tuzli na predavanju  "Vaše mišljenje o mišljenju.

Ipak nije iznio svoje mišljenje je li sporazumom trojke definirana predaja ANP-a, što je također zakonska obaveza BiH koju Wigemark očigledno namjerno prešućuje. Naime, upravo je zahtjev Evropske unije da se vlast u Bosni i Hercegovini formira na principu poštivanja zakona i odluka institucija BiH, pa je posve jasno da  Wigemark istupa u svoje, a ne u ime EU.Ovo nije prvi put da šef delegacije EU poziva na hitno formiranje vlasti pri kojem ne mari za zakone i ustave u BiH. Upravo je Wigemark, željan ličnog uspjeha i napredovanja u institucijama EU, izdejstvovao neustavno Uputstvo CIK-a za popunu Doma naroda FBiH, a koje je išlo na ruku Draganu Čoviću i HDZ-u. Tada je u momentu kada su OHR i Ambasada SAD od CIK-a tražili ponovno brojanje glasova Wigemark predsjedniku CIK-a Branku Petriću eksplicitno rekao da nema ponovnog brojanja i da "EU" što prije želi zvanične rezultate.

Ovog puta je švedski diplomata ipak dobio svojevrsni diplomatski šamar iz SAD-a, nakon pokroviteljstva sporazumu lidera o principima za formiranje vlasti. Naime, u tom sporazumu nije jasno definiran put BiH u NATO i predavanje prvog ANP-a u Brisel, a kakvom je Sporazumu kumovao Wigemark najbolje govore suprotna tumačenja njegovih potpisnika. No to Wigemarka očigledno ne zanima, već po svaku cijenu, a zarad krijernog i interesa Milorada Dodika, u BiH želi nametnuti ono protiv čega je većina njenih građana - odustajanje od NATO puta.

Kritike mu je uputio i njemački stručnjak za Balkan, Bodo Weber kazavši da je šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini potpuno izašao iz pristupa zvanične Evropske unije nemiješanja u domaću politiku.

"Ovo je možda do sada najotvorenije miješanje u dnevnopolitičke stvari u BiH u zadnjih 15 godina. Sazivanje sastanka radi formiranja vlasti zaista nije i ne bi trebala biti uloga EU, specijalnog predstavnika", pručio je Weber.

Sve su prilike da će švedski diplomata neslavno okončati svoj krajnje sumnjiv angažman Bosni i Hercegovini, što bi ga u konačnici moglo koštati i nazodovanja u službi Evropske unije.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo