11°C
Mostar 17°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.08.2019 / 11:18 BiH - Donja Večeriska

Uoči godišnjice: Obustavljena istraga o zločinu nad Bošnjacima kod Viteza

Uoči godišnjice: Obustavljena istraga o zločinu nad Bošnjacima kod Viteza

Državni tužilac Ivan Matešić obustavio istragu o počinjenom zločinu nad Bošnjacima Donje Večeriske u Opštini Vitez.

U mjestu Novaci, Opština Vitez, u mjesecu martu ove godine je postavljen bilbord koji poziva i traži odgovor od Tužilaštva BiH. Šta su učinili sa odgovornim licima za ubijanje osam lica i ranjavanje više civila? Šta su učinili sa odgovornim licima za rušenje vjerskog objekta, pljačkom i paljevinom svega što je bošnjačko.

U okviru sveopšteg napada na Bošnjake Opštine Vitez, pripadnici 4.voda 92.pukovnije HVO Vitez i jedinica za posebne namjene Tvrtko ll tzv. “Tvrtkovci” su izvršili napad na Bošnjake sela Donja Večeriska i pri tome na kućnim pragovima ubili 8 civila, uglavnom starije muške i ženske osobe.

Spisak ubijenih Bošnjaka:

Haskić Hasiba rođena 1919. godine, Haskić Zirafeta rođena 1939. godine, Haskić Smajo rođen 1920. godine, Haskić Ermina rođena 1920. godine, Haskić Mehmed rođen 1930. godine, Zlotrg Sakib rođen 1931. godine, Memeledžija Fatima rođena 1928. godine, Bašić Džafer rođen 1953. godine.


Nedostaci dokaza?


Bošnjačke kuće su redom opljačkane i popaljenje. F MUP je podnio prijavu i formiran je spis br. T 20 O KTRZ 0012803 16.

Iako su dokazi jasni i argumentovani, djela dokazana u predmetima protiv Tihomira Blaškića i Marija Čerkeza, te izjavama očevidaca koji su preživjeli taj gnusni čin i zlodjelo HVO postrojbi, glavni tužilac u predmetu IVAN MATEŠIĆ obustavlja istragu protiv zapovjednika Ivice Drmića zbog “nedostatka dokaza” ??

Posebno iritirajuće za članove porodica ubijenih civila je obrazloženje tužioca Matešica da zapovjednik Ivica Drmić ima pismeno postavljenje na tu dužnost nekoliko dana poslije masakra civila, ne uvažavajući činjenice i navode svjedoka. Takođe u svom obrazloženju se ophodi kao advokat osumnjičenih a ne kao tužilac tužilastva BiH. Neoprezno navodi da je nedvojbeno da je zločin počinjen i da su ga počinili pripadnici elitne jedinice HVO-a “Tvrtkovci” iz sastava Travničke domobranske pukovnije “Frankopan”.

Članovi porodica ubijenih neće odustati od pravde i procesuiranja zločinaca za koji svi znaju ko su…

“Postavljamo tužiocu Matešiću pitanje: Šta je poduzeto dalje u ovom predmetu i zašto nije zapojedništvo navedene pukovnije i specijalne jedinice ispitao, obradio i konkretizovao istragu, nego je sve zataškao i obustavio daljni proces?”

-Isti tužilac u predmetu “Krizančevo selo”, obrađuje, ispituje i privodi preko stotinu pripadnika Armije BiH i 40- ak lica Hrvatske nacionalnosti, te se koristi svim dozvoljenim i nedozvoljenim metodama kako bi podigao optužnicu i dokazao zločin. Zašto dva toliko različita aršina iako je u jednom slučaju napad na civilno stanovništvo, a u drugom napad na linije odbrane HVO-a? Zašto Matušiću?

Saznajemo i za njegovu aktivnu ulogu u rodnom mu Prozoru 90-ih godina kada je vršeno masovno protjerivanje i zlodjela nad Bošnjacima. Da li je osoba sa sumnjivom ulogom u Prozoru adekvatan i legitiman da vodi procese protiv pripadnika Armije BiH? Odgovor ćeš morati nekome i nekada dati.

Članovi porodica ubijenih Bošnjaka iz Donje Večeriske mu poručuju:


“Da Bog da Vas, suza djeteta ubijenog roditelja i da Bog da Vam bilo kao u onoj narodnoj “Ko se mača hvata od mača i gine”. Zločini u Donjoj Večeriskoj i zločini u Vašem rodnom Prozoru su Vaš mač nad glavom.”

Da napomenemo da je jedan od članova porodice žrtava za portal IstinaVitez.ba izjavio kako je dobio pismo od komšija Hrvata u kojem piše da mu je Drmić Ivan ubio roditelje. Navodi da je pismo dao organima u MUP-u i SIPi kao i da to pismo i dalje ima kod sebe ali bez ikakve koristi.

Mještani spominju i sljedeća imena kao izvršioce: Franjić Zoran zvani Garan, Šapina Ivica zvani Cano, Mišković Anto, Drmić Ivan.

Također se spominju i sljedeća imena kao saučesnici u napadima, protjerivanjima i ubistvima: Drmić Zvonko, Drmić Vlado, Vinac Marijan, Vinac Mile, Franjić Zoran (Nikin) te da nikog od njih tužilac Ivan Matešić nije ispitivao.

Sve dokumente i informacije o ovom slučaju dobili smo od porodica ubijenih Bošnjaka iz Donje Večeriske piše portal istinavitez.ba.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo