-2°C
Mostar 1°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

18.08.2019 / 19:26 BiH - Dekan Nihad Fejzić

Rizik od pojave afričke svinjske kuge u BiH je dosta visok!

Rizik od pojave afričke svinjske kuge u BiH je dosta visok!
Foto: Avaz / Vijesti.ba
Afrička svinjska kuga je infektivna bolest koja napada domaće i divlje svinje. Bolest je još neistražena. Ona je prisutna na prostoru Evrope već duže vrijeme.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Vejzić potvrdio je za "Avaz" da je rizik da se ona pojavi na prostoru Bosne i Hercegovine dosta visoka.

- Ured za veterinarstvo je poduzeo prvi set mjera koje se provode, a to je ograničenje kretanja, tj. ograničenje trgovine sa susjednom zemljom Srbijom, gdje se bolest pojavila. Ono što mi očekujemo i što je neophodno uraditi je da operativne veterinarske službe na prostoru BiH podignu nivo nadzora. Treba napraviti interventni plan mjera - istakao je Fejzić.

Dodaje da treba krenuti i sa kliničkim nadzorom prisustva bolesti na domaćim i divljim svinjama.

- Ako dođe do pojave bolesti, tj. ako se utvrdi da imamo bolest prisutnu, trebamo provesti sve one mjere koje su neophodne da se bolest ne proširi dalje na farme svinja u BiH - kaže Fejzić.

Dekan Fejzić ističe da treba napomenuti da afrička svinjska kuga nije prenosiva na ljude. Međutim, veoma je smrtonosna za svinje iako još nema dovoljno razvijene vakcine.

- Pojava ove bolesti na našim prostorima bi imala jedan deplasirajući ekonomski efekat za BiH, koja je ionako u lošem stanju. Pojavom ove bolesti, to bi tek onda imalo katastrofalne posljedice - zaključio je Fejzić za "Avaz".

(Vijesti.ba / Avaz)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo