-4°C
Mostar 0°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

18.08.2019 / 20:16 Politika - Dva mišljenja o istom

Lagumdžija podržao, pa osporio EU i Sporazum trojke

Lagumdžija podržao, pa osporio EU i Sporazum trojke
Zlatko Lagumdžija / Vijesti.ba
Bivši predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nakon formalnog povlačenja iz politike okrenuo se analiziranju političkih prilika u našoj zemlji, ali mu to očito ne ide najbolje.

To najbolje pokazuju njegove izjave posljednjih dana kada je u pitanju Sporazum o formiranju vlasti u BiH koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a Izetbegović, Dodik i Čović.
 
Kada su njih trojica prije desetak dana potpisala ovaj Sporazum, Lagumdžija je odmah pohvalio Sporazum kao nešto u što ne bi trebalo biti previše sumnje, a kao razlog vjerovanja u ispravnost potpisanog sporazuma naveo je prisustvo gospodina Wigemarka.
 
„Prisustvo Wigemarka govori o tome da se radi o sporazumu koji znači ubrzavanja i MAP-a i procesa ispunjavanja uslova iz Mišljenja EU. Konkretno, tačka 3 koja je ključna u ovoj priči pokazuje da, ja je bar tako čitam, uvažavajući vladavinu prava i zakone koji su napravljeni i odluke Predsjedništva BiH i činjenicu da BiH ima aktiviran MAP za članstvo, a svaki MAP podrazumijeva da se svake godine šalju Godišnji nacionalni programi (ANP). Ja tačku 3 čitam kao nešto što znači slanje prvog ANP-a prema Briselu. Ukoliko je to tako, onda mislim da ovo treba podržati", kazao je Lagumdžija u intervjuu Klixu 6. avgusta.
 
Lagumdžija je dodao kako ne vjeruje da će doći do prevare jer je tu bio prisutan Wigemark što bi značilo da je Evropska unija bila kum zaustavljanja NATO puta Bosne i Hercegovine, te da ne vjeruje da Dodik misli da je Bakir jedan blento koji to ne razumije.
 
„Ako od ANP-a nema ništa onda je tačka 3 pokušaj prevare svih nas. Ne mogu da vjerujem da je Dodik pomislio da se može iza tačke 3 kriti zaustavljanje NATO puta, niti da će ambasador EU biti saučenik u prevari koja znači zaustavljanje tog puta. Ovdje se ne radi o brzini, nego hoće li se ići po tom putu. Ako Dodik misli da se treba ići sporije, da se neki civilni aspekti ANP-a trebaju uvažavati mislim da je to nešto o čemu se treba razgovarati“, kazao je tada Lagumdžija.
 
Desetak dana kasnije nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH promijenio je priču i više nije siguran u Sporazum.

„Ukoliko bi Džaferović ili Komšić odustali od vladavine prava ili njih dvojica zajedno i doveli nas u situaciju da imamo mandatara koji neće da poštuje vladavinu prava, a to je slanje ANP-a u bilo kojoj formi, onda bi i jedan i drugi praktično bili politički pomnoženi s nulom. Tako da ja ne vidim rješenje u nepoštivanju vladavine prava. S druge strane ukoliko Dodik insistira na nepoštivanju ustava i zakone ove zemlje, onda ćemo morati odgovoriti na pravi način, a to nije imenovanje mandatara po njegovoj želji koji bi nas tek onda uveo u kriznu situaciju“, kazao je Lagumdžija danas, a iz njegovih riječi se jasno da zaključiti da je izgubio vjeru u poštivanje Sporazuma potpisanog od strane trojice predsjednika političkih stranaka u BiH.
 
Lagumdžija sada smatra da je bolje je da se ova kriza, ovakva kakva je, nastavlja do nekog razumnog ponašanja ljudi koji će pristati na poštivanje Ustava i zakona nego od krize "u kojoj će nas Predsjedništvo dovesti do toga da se ne poštuje Ustav ove zemlje ili vladavina prava i to je uvod u bezvlašće u ovoj zemlji i rušenje mirovnog sporazuma sa svim konsekvencama koje ovdje slijede.

''Mislim da je apsolutno jedino rješenje da se bez ikakvog odustajanja od vladavine prava krene u realizaciju MAP-a odnosno dostavljanja bilo koje forme ANP-a. Ono što neki zovu skraćeni ANP, to samo po sebi nije bitno, dakle obim ANP-a. Bitno je da se s tim krene. Jer i budali je jasno da kada bi ispunili sve uslove, opet bi institucije BiH morale donijeti odluku o tome da li ćemo postati članica NATO-a i to opet u skladu s Ustavom i zakonom. Zato Dodikovo zaustavljanje ANP-a nije zaustavljanje NATO puta. To je suspenzija Ustava i zakona ove zemlje, a to je mnogo opasnije nego ne ići ka NATO-u. Ako Dodik ili bilo ko drugi želi izaći iz ove situacije, onda postoje samo dva načina. Jedan je da u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o odbrani i da za to nađe političke partnere, a drugi je da u skladu sa postojećim Ustavom i zakonskom regulativom čeka trenutak u kojem će BiH donositi odluku o NATO putu“, ističe bivši lider SDP-a koji u odnosu na prije desetak dana kada je govorio kako ne vjeruje da bi Dodik prevario Wigemarka i EU sada odjednom sumnja u Dodikove iskrene namjere.
 
Kada je u pitanju povjerenje u EU, Lagumdžija ga je također izgubio za samo desetak dana. Wigemark mu je do prije samo nekoliko dana bio garancija da će Sporazum uspjeti, a sada odjednom sumnja u cijelu EU.
 
„Tačno je da se može ući u EU bez NATO-a, ali BiH ne može sebi dozvoliti nepoštivanje ustava i zakona i vladavine prava. Iz tih razloga EU se ovdje ne smije ponašati po principu hoće li BiH ući u NATO ili ne, jer to nije pitanje EU. Jer Finska će sutra predsjedavati EU, a ona nije članica NATO-a. Komesar za proširenje je Austrijanac, a njegova zemlja nije u NATO-u. Ali EU ne smije ovdje dozvoliti nepoštivanje vladavine prava. Predstavnici EU u BiH su u većem tehničkom mandatu neko Zvizdićeva vlada. Trenutno čelništvo EU je također u nekoj vrsti tehničkog mandata“, smatra on.
 
Dakle, iz svih ovih izjava jasno je da Lagumdžija nema definisan stav kada je u pitanju Sporazum potpisan nedavno u kojem je jedna od tačaka i ANP.
 
Zlatko Lagumdžija je čovjek koji je tokom duge političke karijere promašio u niz bitnih odluka, a njegove današnje izjave pokazuju da mu neće ništa bolje ići ni u analitičkim vodama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo