8°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.08.2019 / 14:44 BiH - Banja Luka

Vlada RS: Utvrđene izmjene Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju

Vlada RS: Utvrđene izmjene Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju
Foto: AA / Vijesti.ba
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju RS-a kojim se propisuje da se proslave male mature mogu organizovati samo u okviru školskih objekata.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, rekla je da je prijedlog utvrđen nakon što je nacrt usvojen u Narodnoj skupštini RS i nakon što je provedena javna rasprava u sedam gradova RS-a.

Zadržan je član iz nacrta koji se odnosi na organičenje proslave male mature, kao i da se u okviru postojećih specijalnih škola za djecu sa poteškoćama u razvoju osnuju resursni stručni centri kao bi ta usluga bila dostupna što većem broju djece.

"U novom prijedlogu uveli smo novi član koji se odnosi na Svetosavsku nagradu najboljem nastavniku odnosu učitelju koja će se dodjeljivati 27. januara svake godine", rekla je Trivić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade RS.

Osim toga, prijedlogom je predviđeno da se od naknade za polaganje stručnih ispita oslobađaju bračni supružnici i djeca poginulih boraca Vojske RS.

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar prosvjete i kulture RS rekla je ni jedan učitelj i nastavnik u osnovnim školama neće ostati bez posla zbog smanjenog broja upisanih učenika jer su im preraspodijeljene norme.

"Zbog manjeg broja upisane djece određen broj nastavnika neće imati pune norme nego manji broj časova, ali će ostati na poslu", kazala je Trivić.

Na sjednici Vlade RS po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se propisuje da će se policijskim službenicima koeficijenti za ostvarivanje prava na penziju utvrđivati na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijskog služenika najpovoljnije.

(Vijesti.ba / AA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo