2°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 8°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

22.08.2019 / 20:00 BiH - Nakon pisanja Vijesti.ba

MO BiH: Nije bilo propusta kod korištenja slovenačkih aviona

MO BiH: Nije bilo propusta kod korištenja slovenačkih aviona
Marina Pendeš / Vijesti.ba
Nakon što je portal Vijesti.ba pisao o mogućoj aferi u Ministarstvu odbrane BiH, pokrenuta je interna istraga o (zlo)upotrebi slovenačkih aviona za padobranske skokove.

Portal Vijesti.ba nedavno je objavio tekst u kojem smo, na osnovu naših saznanja, upozorili da su u proteklom periodu avioni za padobranske skokove Oružanih snaga Slovenije u više navrata upotrebljavani tokom takmičenja u organizaciji civilnih aeroklubova, odnosno aeroklubova koji ne djeluju u okviru Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH. Pri tome, organizatori su naplaćivali pomenute sportske aktivnosti.

U cilju objektivnog informisanja javnosti, uputili smo dopis prema Ministarstvu odbrane BiH zatraživši pojašnjenje da li je došlo do zloupotrebe bilateralne saradnje sa resornim ministarstvom Slovenije. Nakon prvobitnih šturih i nepreciznih odgovora, Ministarstvo odbane BiH obavijestilo nas je 6. avgusta da je pokrenulo "interno utvrđivanje činjenica vezano za navode o mogućim proceduralnim propustima i odgovornosti u MO i OS BiH, a u vezi realizacije podrške organizaciji predmetne aktivnosti".

O rezultatima interne istrage informisani smo 16 dana kasnije - 22. avgusta.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopštili su da nisu utvrdili nepravilnosti koje su mogle rezultirati zloupotrebama od strane pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali da je ministrica odbrane na osnovu analize i utvrđivanja činjenica na ovom predmetnom slučaju naložila poduzimanje nekoliko administrativnih mjera u smislu izmjena i dopuna postojećih procedura kako bi se poboljšale i unaprijedile postojeće prakse i procedure.

Između ostalog, kazali su da Ministarstvo odbrane BiH nije bilo upoznato da organizator naplaćuje usluge na predmetnom događaju niti da ih je organizator prilikom podnošenja zahtjeva za podrškom ikada upoznao o istom. Ministarstvo odbrane BiH ne može ni na koji način snositi odgovornosti za eventualne zloupotrebe po ovom pitanju.  

U nastavku prenosimo saopštenje Ministarstva odbrane BiH u cjelini:

S ciljem potpunog informiranja javnosti, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine ovim putem želi informirati javnost o pružanju podrške u realizaciji kulturnih i sportskih aktivnosti, a posebno vezano za nedavne medijske natpise u vezi sa podrškom u organizaciji sportskog događaja „24. Petrovdanski padobranski kup“ u Prijedoru.  

Ministarstvo odbrane BiH je sa Ministarstvom odbrane Republike Slovenije potpisalo Sporazum o bilateralnoj vojnoj saradnji koji je, između ostalog, sadržavao i aktivnost koja je omogućila podršku sportskom događaju „24. Petrovdanski padobranski kup“ u Prijedoru.

Napominjemo da su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH ovime nastavili kontinuitet u pružanju podrške sportskim, kulturnim i ostalim društvenim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa svojim resursima i mogućnostima. U prilog navedenom, navodimo samo neke aktivnosti koje su Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH podržale:

1. 2018. godine, za potrebe AERO kluba „Prijedor“ iz Prijedora, radi realizacije ,,23. Petrovdanskog padobranskog kupa“, na privremeno korištenje odobren je jedan veliki šator s dvadeset polja i dva mala komandno-štabna šatora te je odobrena upotreba jednog helikoptera iz porodice UH-1H s posadom i pratećim personalom, uz maksimalan utrošak do šest sati resursa zrakoplova uključujući i prelet.

2. 2018. godine, za potrebe održavanja Međunarodnog kampa obuke i Memorijalnog kupa „Pet zvijezda“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena je upotreba helikoptera OS BiH s posadom i pratećim personalom (do tri sata resursa zrakoplova).

3. 2018. godine, za potrebe izvođenja padobranskih skokova u okviru sportskog takmičenja „Para-challenge Bihać 2018“, odobrena je upotreba  jednog helikoptera iz porodice UH -1H s posadom i pratećim personalom, cisterna s gorivom, uz maksimalan utrošak do šest sati resursa zrakoplova uključujući i prelet.

4. 2017. godine, za potrebe održavanja Međunarodnog kampa obuke i Memorijalnog kupa „Pet zvijezda“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena је upotreba helikoptera OS BiH sa posadom i pratećim personalom (do četiri sata naleta helikoptera u okviru redovne obuke).

5. 2017. godine, za potrebe održavanja ,,22. Petrovdanskog padobranskog kupa i 12. Padobranskog prvenstva BiH“, radi izvođenja padobranskih skokova na cilj, odobrena je upotreba helikoptera OS BiH u okviru redovne obuke u trajanju od 12 sati naleta helikopterom UH-1H za ,,22. Petrovdanski padobranski kup“ i devet sati naleta helikopterom UH-1H za ,,12. Padobransko prvenstvo BiH“.

Prilikom utvrđivanja činjenica o eventualnim propustima prilikom priprema i realizacije navedene aktivnosti, utvrđeno je da su prilikom inicijalnog planiranja aktivnosti bilateralne vojne saradnje s Republikom Slovenijom ispoštovane sve predviđene procedure usaglašavanja i odobravanja.

Ministarstvo odbrane BiH nije bilo upoznato da organizator naplaćuje usluge na predmetnom događaju niti nas je organizator prilikom podnošenja zahtjeva za podrškom ikada upoznao o istom. Ministarstvo odbrane BiH ne može ni na koji način snositi odgovornosti za eventualne zloupotrebe po ovom pitanju.

Ministarstvo odbrane BiH je od organizatora padobranskog takmičenja upoznato o važnosti predmetnog sportskog događaja, njegovom međunarodnom karakteru i činjenici da se jedan ovakav značajan međunarodni događaj realizira u Bosni i Hercegovini. Također, o istom je organizator informirao i Ministarstvo odbrane Republike Slovenije, što je rezultiralo da je u Prijedlogu plana bilateralne vojne saradnje, koji je slovenska strana uputila Ministarstvu odbrane BiH ove, ali i prethodnih godina, predložen i događaj podrške predmetnim sportskim događajima.

Prilikom utvrđivanja činjenica vezanih za realizaciju aktivnosti iz posljednjeg sporazuma iz 2019. godine, Ministarstvo odbrane BiH nije utvrdilo nepravilnosti koje su mogle rezultirati zloupotrebama od strane pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, ali je ministrica odbrane na osnovu analize i utvrđivanja činjenica na ovom predmetnom slučaju naložila poduzimanje nekoliko administrativnih mjera u smislu izmjena i dopuna postojećih procedura kako bi se poboljšale i unaprijedile postojeće prakse i procedure".

N.Ć.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo