15°C
Mostar 16°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

02.09.2019 / 09:07 Obrazovanje - 3.886 prvačića

U Kantonu Sarajevo počela nova školska 2019/2020. godina

U Kantonu Sarajevo počela nova školska 2019/2020. godina
Foto: FENA - Vijesti.ba

Nova školska 2019/2020. godina u Kanonu Sarajevo počela je danas. U osnovne škole upisano je 37.020, a u srednje 15.255 učenika, potvrdila je Feni ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić.

U aprilskom upisnom roku, prema podacima dobivenim iz osnovnih škola, upisano je 3.886 učenika prvih razreda.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u suradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke i prema podacima iz škola nabavilo je za novu školsku godinu besplatne udžbenike za učenike drugih razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe.

Ministarstvo je  nabavilo i udžbenike za učenike III i IV razreda osnovnih škola, koji su u stanju socijalne potrebe. Za učenike prvih razreda s područja općine Centar, Općina će osigurati udžbenike, ruksake i školski pribor, a ostale općine u Kantonu Sarajevo (osim Općine Ilijaš) ruksake i školski pribor.

Kako je ranije najavljeno iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, nova školska godina počinje 2. septembra, u osnovnim i srednjim školama, u devet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iznimka je Zapadnohercegovački kanton gdje će učenici u školske klupe sjesti 9. septembra, kao i prvačići u školama Posavskog kantona.(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo