19°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

05.09.2019 / 13:57 Ekonomija - Sarajevo

Počinje izrada strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine

Počinje izrada strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine
Foto: FENA - Vijesti.ba

Sastanak u povodu početka izrade integrisane strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021.-2027. godine održan je u Sarajevu, a radi se o dokumentu koji će, na harmoniziran načih, definirati i prikazati razvojne prioritete Federacije.

Pomoćnik direktora u Federalnom zavodu za programiranje razvoja i šef tima za izradu strategije Nijaz Avdukić kaže za Fenu da je današnji skup okupio eksperte koji će pomoći u raznim oblastima, a doprinijet će da strategija bude urađena kvalitetno.

- Strategija razvoja ima četiri oblasti intervencije - ekonomski razvoj, društveni razvoj, održivi infrastrukturni razvoj te dobra uprava i borba protiv korupcije. To su četiri stuba na kojima ćemo raditi - kazao je.    

Naglašava da, generalno, izrada integrirane strategije traje najmanje godinu dana. Međutim, oni će pokušati najveći dio posla uraditi u narednih šest do sedam mjeseci da bi u proljeće naredne godine taj dokument bio spreman za usvajanje na Vladi FBiH i parlamentu.  

- Izrada strategije, iako kompliciran i izazovan, lakši je dio posla. Očekuje nas implementacija, teži dio posla. U 2021. godini možemo očekivati početak implementacije te strategije odnosno prve aktivnosti koje će se implementirati - naglasio je Avdukić.

Pojašnjava da je izrada te strategije propisana Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem Federacije BiH, koji je usvojen u 2017. godini. Vlada FBiH je krajem 2018., u skladu s tim, donijela odluku o izradi strategije i za koordinaciju izrade zadužila Federalni zavod za programiranje razvoja.

Direktor Ureda premijera Federacije Hasan Ganibegović naglasio je da Federacija BiH dosad nije imala strategiju razvoja, sveobuhvatan i harmoniziran akt koji bi odredio prioritete razvoja.

- Dočekali smo da otvorimo rad na strategiji razvoja. Ovim poslom rukovodi Zavod za programiranje razvoja, a radi je domaća pamet. Dobit ćemo strateški dokument, potom predstoji glavni posao na implementaciji kroz daljnje razrade razvojnih planova - naglasio je.      

Podsjeća da je to sedmogodišnja strategija, 'dva mandata federalne vlade radit će po toj strategiji'.

- Najvažniji su nam infrastrukturni projekti. Prije toga cestovno povezivanje, osim autoputa koridor Vc, bitne su i brze ceste, te razvoj i daljnja modernizacija željezničke infrastrukture - kazao je.     

Zavod za programiranje razvoja dosad radio na mnogim pripremnim aktivnostima koje su vezane za izradu strategije. Jedan od njih je izbor kratkoročnih konsultanata koji će pomagati Zavodu i Federaciji BiH u procesu izrade.

Današnji sastanak predstavlja pripremu i dogovor za naredne faze izrade strategije, a prisustvovali su stručnjaci raznih profila koji su uključeni u izradu tog dokumenta. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo