12°C
Mostar 17°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

06.09.2019 / 16:53 Kultura - Zagreb

Izaslanstvo HKD Napredak na prijemu kod Bandića

Izaslanstvo HKD Napredak na prijemu kod Bandića
Foto: Vijesti.ba
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević primili su u petak u Gradskoj upravi izaslanstvo Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Bosne i Hercegovine, ...

... predvođeno novim predsjednikom Nikolom Čičom, dopredsjednicima Miroslavom Landekom i Draženom Vikićem Topićem te voditeljicom Stručne službe Draganom Radić Poljo.

Na sastanku je bilo govora o radu novoizabrane Središnje uprave Društva, o položaju Hrvata u BiH, kao i o važnosti Napretkovog djelovanja na korist tamošnjem hrvatskome stanovništvu, priopćeno je iz Ureda za informiranje HKD Napredak.

Čiča je naglasio da je, kao dugogodišnji član uprave, izabran za predsjednika u srpnju ove godine odlukom zastupnika izborne skupštine održane u Sarajevu.

Dužnost predsjednika je naslijedio od prof. dr. Franje Topića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koji je bio na čelu Napretka od njegove obnove 1990. godine i koji će ubuduće, odlukom skupštine, biti počasni predsjednik Društva.

Čiča je istaknuo da će novo vodstvo nastaviti kontinuitet rada profesora Topića i njegovih suradnika te da će i dalje njegovati svoj identitet, kulturu i tradiciju.

Gradonačelnik Bandić čestitao je novoizabranom predsjedniku i novoj Središnjoj upravi HKD Napredak te im poželio puno uspjeha u budućem radu i promoviranju hrvatskog identiteta i kulture u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o nastavku dobre suradnje između Grada Zagreba i Napretka u važnim projektima, među kojima je i kandidatura Mostara za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Dopredsjednik Miroslav Landeka je kazao da će HKD Napredak, kao najstarije i najveće kulturno društvo Hrvata u BiH, svakako igrati važnu ulogu u pripremama za tu kandidaturu.

Također, gosti su zahvalili djelatnicima Gradske uprave i Gradskom uredu za kulturu što je odobrio korištenje male dvorane KD Vatroslava Lisinskog za održavanje programa koncerta hrvatskih skladatelja iz Bosne i Hercegovine – klavirski recital Bartolomeja Stankovića, koji je održan u svibnju.

Uz gradonačelnika i njegovu zamjenicu, uime Grada Zagreba sastanku je prisustvovala i pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić.

HKD Napredak ima preko 20.000 članova u 65 podružnica i povjerenstva u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Društvo izdaje tri lista: Hrvatski glasnik (Tuzla), Bobovac (Vareš) i Napredak (Travnik), a unutar njega djeluju 11 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 16 pjevačkih skupina/zborova i preko 30 različitih dramskih, likovnih, glazbenih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija. Ukupno pri Napretku djeluju 66 različitih sastava, grupa i sekcija.

Od obnove rada 1990. godine do danas, HKD Napredak je ukupno realizirao 9446 različita kulturna programa. Društvo je podijelilo više od 2890 stipendija i potpora, podsjećaju iz Napretka.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo