31°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 34°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 12:51 Politika - Sjednica GV HNS

Ljubić tvrdi da se Palmer ne zalaže za građansko uređenje

Ljubić tvrdi da se Palmer ne zalaže za građansko uređenje
Foto: Vijesti.ba
U Mostaru je danas održana sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora.

Nakon sjednice predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić obratio se medijima.

On se osvrnuo na izjave Palmera i rekao je da se u sarajevskim medijima plasirala dezinformacija da je SAD za to da sve balkanske države budu građanske.

"Mi zagovaramo federalizam, jer je federalizam, što se pokazalo u drugim demokratskim državama, jer se građansko i nacionalno ne isključuju nikako", kazao je Ljubić.

On je optužio novinare da "izvrću određene izjave s ciljem stvaranja konfuzije, pri tome misleći na izjave Palmera.

Na novinarsko pitanje da prokomentira mogućnost da bi Dubravka Šuica mogla naslijediti Johannesa Hahna, Ljubić je istakao kako je Šuica upravo imenovana za potpredsjednicu Evropske komisije za demokraciju i demografiju.

- Prema tome, ona sada ima još širi resor nego što ga je imao Hahn. Koliko sam mogao vidjeti u svježim izvješćima, taj resor nikome posebno nije dodijeljen, a da li će se on nalaziti u tom širem Šuicinom portfelju, to u ovom momentu ne možemo znati - kazao je Ljubić.

U kontekstu BiH, kako je rekao, to znači da bi u svakom slučaju Evropska komisija trebala slijediti preporuke Evropskog parlamenta, da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu pridruživanja EU pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za evropske integracije.

- A ona to može biti samo istinski ukoliko se konstituira na načelima federalizma i da postane vlasništvo svih njenih građana, sva tri njena naroda, a ne određene etničke skupine, kao što je negirao Palmer - dodao je Ljubić.

Kratko se osvrnuo i na proteste rudara u Sarajevu, istakavši da očekuje da se Vlada FBiH prema tim problemima odnosi na isti način kao i prema problemima Aluminija.

- Očekujem da ih Vlada pokušava rješavati, tim više što je ona u vlasništvu Aluminija sa 42 posto. S druge strane, očekujem da i radnici Aluminija svoja prava traže prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti, a to je Vlada FBiH, a ne pred stranačkim institucijama - dodao je Ljubić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo