24°C
Mostar 32°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 14:04 Politika - Sarajevo

Predstavnički dom: Glasanje će biti po raspravi o svim tačkama

Predstavnički dom: Glasanje će biti po raspravi o svim tačkama

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odličivat će pri kraju današnje sjednice o svim tačkama dnevnog reda pojedinačno o kojima obavi raspravu, a ne odmah po obavljenoj raspravi 'tačku po tačku', kako se najčešće radi u praksi ovog Doma.

U dosadašnjem toku ove sjednice s veoma obimnim utvrđenim dnevnim redom, predložene su izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Suština izmjena je traženo produženje roka do 31. decembra iduće godine za kontinuirano izmirenje zaostalih poreznih dugova kao uvjeta za otpis zateznih kamata privrednim subjektima dužnicima. Ovaj rok je, prema sadašnjem zakonu, istekao u maju 2019. pa se predlagač, Federalna vlada, odlučila na njegovo produženje za uredne platiše.

Na dnevnom redu današnje sjednice su, među brojnim drugim aktima, i izmjene federalne legislative o prekršajima, a prema obrazloženju, treba da otklone nedostatke uočene u dosadašnjoj primjeni zakona oličene i u ograničavanju budžetskih novčanih priliva po ovom osnovu. 

Da su izmjene potrebne utvrdila je Radna grupa koju je formirao ministar pravde FBiH, rečeno je. 

Između ostalog je izmjenama propisano kako ‘prisiliti’ strane državljane koji počine prekršaj da plate novčane kazne i troškove postupka prije nego što napuste Bosnu i Hercegovinu. Jedna od najavljenih zakonskih mjera je privremena zabrana izlaska takvim pojedincima posredstvom Službe za poslove sa strancima.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo