18°C
Mostar 21°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 15:51 Ekonomija - Posjeta američkog ambasadora

Podrška poduzetnicama iz Živinica

Podrška poduzetnicama iz Živinica
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama i jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kreirao je fond za podršku marginalizovanim ženama u okviru kojeg pola sredstava izdvaja USAID, a pola lokalna zajednica.

Među njima je i Grad Živinice u kojem je podržano devet start up biznisa. Riječ je o različitim biznisima uglavnom fokusiranih na razvoj ruralnog turizma.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson, direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy Eslick, direktor Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić te gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković danas su potpisali ugovore s korisnicama Preduzetničkog fonda za žene koji finansiraju USAID i Grad Živinice.

Bešić je kazao da USAID na ovaj način želi podržati žene u finansijskom smislu, ali i da razviju svoj biznis.

- Imaju podršku godinu dana, mogu naučiti kako se gradi biznis i kako ga plasirati na tržištu, ali i kako ojačati sebe - rekao je Bešić.

Članice Sekcije ''Žene za tradiciju'' iz Šerića uskoro će, ono što već godinama rade, registrovati kao obrt. Za njihov vez i ostale rukotvorine interesovanje je pokazao i ambasador Nelson.

Članica Sekcije Sanela Čičkušić je istaknula da je projekt bitan jer nijedna žena nije zaposlena.

- Ja sam radila 14 godina i ostala bez posla. Pokrenula sam ovu sekciju gdje obnavljamo stare tehnike tradicionalnih zanata. Jako nam je važno, osim promocije BiH osiguravamo sebi platu - navela je Čičkušić.

Kadira Ahmetović se proizvodnjom malina bavi već šest godina. Razvila je i proizvodnju ostalih kultura. Danas od njih pravi organske sokove, salate i džemove. Registracija obrta za nju je itekako važna.

- Želimo da to bude stalni rad uz registrovani obrt. Kada završi ljetna sezona prelazimo na slani program, gdje ćemo imati ajvare, paprike i krastavce. Planiramo da zaposlimo još ljudi - rekla je Ahmetović.

Ovo je nastavak realizacije Strategije razvoja turizma u Živinicama, kaže gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

- Smatram ovo jako dobrim projektom, s obzirom na to da iza ovoga stoji američka vlada. To je ono što daje mogućnost da dobijemo druga sredstva koja će pomoći razvoju ruralnog turizma i lokalne zajednice - istakao je Kamenjaković.

Održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta cilj je projekta vrijednog 100.000 KM.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo