21°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 15:56 Regija - Ana Brnabić

Verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već fašizma i antifašizma

Verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već fašizma i antifašizma
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da novi verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već sukob između fašizma i antifašizma.

Ona je rekla kako nijedna diplomatska nota ne može da promijeni mišljenje režima kome je prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega.

Brnabić je izjavila novinarima u Luksemburgu da se ne bi više uplitala u diplomatske note jer one uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna slika o tome šta se desilo.

- Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu - jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svjetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da više o tome neće raspravljati s Hrvatima jer je njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

- Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sjećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi - rekla je Brnabić.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopćilo je kako je ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pokušala da uruči protestnu notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku, ali je hrvatsko ministarstvo to odbilo i pokušalo da njoj uruči svoju notu.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske prethodno je saopćeno da je Nikolić odbila primiti protestnu notu zbog, kako je navedeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo