21°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 25°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

10.09.2019 / 19:44 Regija - Velika čast

Šuica: Imenovanje u EK priznanje hrvatskoj politici

Šuica: Imenovanje u EK priznanje hrvatskoj politici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Buduća članica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila je u utorak u Bruxellesu kako je njezino imenovanje za potpredsjednicu izvršnoj tijela EU-a veliko priznanje hrvatskoj politici i da ima "nešto iskustva i znanja" za posao koji je očekuje.

Novoizabrana predsjednica EK-a Ursula von der Leyen objavila je u utorak sastav i strukturu nove komisije u kojoj je Šuica potpredsjednica za demokraciju i demografiju.

"Velika mi je čast što smo dobili potpredsjedničko mjesto. Hrvatska je ipak najmlađa članica EU-a i ovo je veliko priznanje hrvatskoj politici i premijeru Andreju Plenkoviću koji je bio jedan od glavnih pregovarača i sigurno je puno utjecao na dobivanje ovoga resora", izjavila je Šuica novinarima.

Dosadašnja zastupnica u Europskom parlamentu dodala je da u području kojim će se baviti u komisiji "ima nešto iskustva i znanja" i da je upoznata s problemima koje će trebati rješavati.

Među njima je i organizacija Konferencije o budućnosti Europe koja bi trebala početi 2020. i trajati dvije godine. Zamišljena je kao forum za povezivanje europskih građana, civilnog društva i europskih institucija, a cilj joj je da Europljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati, prenosi Hina.

"To uključuje rasprave s građanima, dijaloge koje smo i do sada imali. Potrebno je slušati što građani hoće, jer oni ponekad osjećaju da su udaljeni od Europske unije. Ono što se od mene očekuje jest da budem najizraženija u srednjoj i istočnoj Europi, gdje su ponekad demokratske vrijednosti poljuljane", rekla je Šuica.

Što se demografije tiče, kaže da puno zemalja EU-a ima problema s tim, među njima i Hrvatska.

"Želimo ući u bit problema, pokušati pomoći zašto dolazi od odljeva mozgova, zašto mladi ljudi odlaze i pokušati horizontalno taj problem rješavati. Na početku treba snimiti stanje, a onda djelovati", kazala je Šuica.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo