20°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 12:23 BiH - Solidarnost sa kolegama u USK

U svim školama BPK održan polusatni generani štrajk upozorenja

U svim školama BPK održan polusatni generani štrajk upozorenja
Foto: FENA - Vijesti.ba

U svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je održan polusatni generalni štrajk upozorenja, u znak solidarnosti s uposlenim u obrazovanju na području USK-a koji su u generalnom štrajku od 2. septembra.

Za vrijeme polusatne obustave rada od 10.30 do 11 sati, uposleni su bili na svojim radnim mjestima a učenici nisu oštećeni - ističu u kantonalnom odboru Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.

- Mi smo postupili po uputstvu i odluci koje smo dobili sa nivoa centrala i na ovaj način iskazujemo podršku našim kolegama u USK. Na kantonalnom odboru donijeli smo odluku da u skladu sa zakonom moramo za to vrijeme ispoštovati minimum poslova, o čemu smo obavijestili nadležno ministarstvo i direktore škola - ističe predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde Eldin Isanović.

Iako je u BPK Goražde situacija za nijansu bolja nego u Krajini i nekim drugim sredinama, u sindikatu smatraju da položaj uposlenih u obrazovanju nije na zadovoljavajućem nivou.

- U odnosu na neke druge kantone mi smo trenutno u takvoj situaciji da nemamo razloga za  pokretanje štrajkova, što govori da smo djelimično zadovoljni, ali to se uvijek može popraviti, s obzirom na to da je kompletan obrazovni sistem na području BiH na znatno nižem nivou, od onog kakav bi trebao biti i kakav je u evropskim zemljama. Kada je riječ o materijalnom statusu uposlenih u obrazovanju na području BPK nekada smo bili na drugom a sada smo na četvrtom ili petom mjestu po primanjima koja imamo - precizirao je Isanović.

Prostora za bolji materijalni status uposlenih ali i poboljšanje procesa obrazovanja u cjelini ima i na tome će se raditi u narednom periodu, poručuju iz Sindikata srednjeg obrazovanja BPK Goražde.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo