11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 16:21 BiH - Saopćenje za javnost

UO Udruženja/udruge BH novinari – Javni protest zbog pritiska na novinara

UO Udruženja/udruge BH novinari – Javni protest zbog pritiska na novinara
Arhiv / Vijesti.ba
Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  uputio je javni protest  dr. Zlatku Kraviću, direktoru Opće bolnice „Prim dr Abdulah Nakaš“ u Sarajevu, zbog pritiska na novinara Ervina Mušinovića i zahtjeva da otkrije izvore informacija, koje je portal Klix dobio pišući o smrti jednog novorođenčeta i lošem zdravstvenom stanju još dvije bebe,  rođene u ovoj bolnici početkom septembra 2019. godine – saopćeno je iz Udruženja/udruge  BH novinari. 

U saopćenju se navodi da je tokom intervjua direktor Kravić pozvao policiju s namjerom da zastraši novinara Mušinovića i prisili ga na otkrivanje izvora informacija, tako da je jedan dio novinarskog intervjua obavljen uz prisustvo policije, legitimisanje novinara i davanje iskaza u vezi s informacijama objavljenim na portalu Klix.

UO BH novinara smatra nedopustivim postupak Zlatka Kravića i ocjenjuje ga nedozvoljenim kršenjem prava na slobodu izražavanja, čiji je sastavni dio i pravo na zaštitu izvora informacija, posebno informacija od javnog značaja.

- U suprotnosti je s medijskim slobodama i pravom na slobodan i dostojanstven rad pozivanje policije i njihovo prisustvo tokom vođenja intervjua, kao i pokušaj dr. Kravića da novinara dodatno zastraši novim institucionalnim pritiskom – najavom tužbe i pozivom tužilaštvu da se uključi u istragu o “curenju” informacija iz ove zdravstvene ustanove - navodi se u saopćenju.    

UO BH novinara zahtijeva od doktora Zlatka Kravića javno izvinjenje novinaru Ervinu Mešanoviću i uredništvu portala Klix, kao i zaustavljanje svih postupaka koji su u vezi s pravom novinara na korištenje neimenovanih izvora i njihovu zaštitu, kao i medijskim  slobodama općenito.

- Prava novinara i sloboda medija u BiH su zaštićeni zakonskim okvirom, kodeksom novinarske etike i evropskim standardima  slobode izražavanja, uz obavezu njihovog prihvatanja i poštivanja od strane svih institucija i pojedinaca u ovoj državi,  uključujući i direktora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu – navodi se u saopćenju Upravnog odbora BH novinara.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo