12°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

11.09.2019 / 16:28 Politika - Predsjedništvo BiH

Komšić u Londonu sa baronesom Helić i delegacijom British Councila

Komšić u Londonu sa baronesom Helić i delegacijom British Councila
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u okviru višednevne radne posjete Londonu sa prvom bosanskom baronesom Arminkom Helić, te sa direktoricom British Councila Stevie Spring i njenim timom.

Tokom sastanka sa baronesom Helić, razgovarano je o bilateralnim odnosima BiH i Velike Britanije, te povećanom britanskom interesu za zemlje regije Zapadnog Balkana, s posebnim interesom za našu zemlju.
 
Predsjedavajući Komšić i baronesa Helić složili su se da se bilo kakav eventualni dogovor Prištine i Beograda ne može dovoditi u kontekst sa BiH.

Sagovornici su se, također, složili da evroatlantske integracije BiH nemaju alternative, te da je ranije postignuti konsenzus o NATO putu BiH jasno utvrđen odgovarajućim zakonom, odlukama i strategijama nadležnih državnih institucija, što se ne može staviti van snage političkim pritiskom, već samo demokratskim putem, kako su i doneseni.Tokom razgovora sa delegacijom British Councila bilo je riječi o projektima koje ova institucija provodi u BiH.

Direktorica Spring informisala je predsjedavajućeg Komšića o tri glavna polja njihovog rada: engleski jezik, obrazovanje i kultura.

Iz obrazovnog programa posebno je istakla regionalni 21st Century Schools projekat, odnosno uvođenje "microbit" tehnologije u osnovne škole, radi učenja djece programiranju i kodiranju.

Na taj način unapređuju se vještine kritičnog razmišljanja, te uče vrlo praktične vještine za eventualni rad u IT industriji, koja je u konstantnoj ekspanziji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo