16°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 08:04 BiH - Zoran Jačev

IPAK program uvodi nagradu 'Dobre antikorupcijske prakse'

IPAK program uvodi nagradu 'Dobre antikorupcijske prakse'
Foto: Fena / Vijesti.ba
IPAK program, koji finansira Evropska unija, organizirao je grupu ljudi od predstavnika antikorupcijskih tijela, medija i nevladih organizacija koji će razraditi kriterijume, postupak i ustanoviti nagradu koja se zove "Dobre antikorupcijske prakse" - kazao je za Fenu vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev.

Dodao je da je "previše primjera negativnih u pogledu korupcije, odnosno mediji su prepuni informacijama u vezi loših događaja u vidu korupcije, te je potrebno da ono što se radi u borbi protiv korupcije bude istaknuto i pozitivan primjer".

- Ideja ovih prakski, odnosno ove nagrade jeste da identificira, upozna javnost i stvori osnovu za širenje takvih praksi i na ostalim nivoima i drugim dijelovima BiH - kazao je Jačev.

Naveo je da je do sada radna grupa utvrdila kriterijume za odabir praksi.

- To trebaju biti prakse koje nisu previše komplikovane, da se mogu odraditi, da budu u mogućnosti, da budu replicirane na drugim mjestima i da ne bude nešto što je izolovano. Da to stvarno pridonosi smanjenju korupcije i da je to nešto što će probuditi nadu građanima da je ipak moguća borba protiv korupcije - rekao je Jačev.

Dodao je da je Komisija do sada utvrdila svoj sastav, kriterijume, procedure, a ostaje da se raspiše konkurs, boduju kandidature te da se iz tih kandidatura izvuče koja će nagrada ili koje će nagrade biti dodijeljene.

- Intencija ove grupe jeste da se ne dodjeljuju institucijama i ličnostima nego da bude potencirana dobra praksa odnosno ono što se radi u borbi protiv korupcije - kazao je Jačev.

Planirano je da ta nagrada bude prvi put dodijeljena 9. decembra na Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

- Poslije dvije godine trajanja projekta kada ćemo mi to organizirati, trebalo bi da institucije, mediji i nevladine organizacije u BiH na iskustvu onoga što se radilo te dvije godine, preuzmu samostalno da to ubuduće organiziraju i dodjeljuju - kazao je za Fenu vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo