1°C
Mostar 4°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 11:37 BiH - Poreska uprava RS

Oštetila budžet RS za više od pola miliona KM

Oštetila budžet RS za više od pola miliona KM
Poreska uprava RS / Vijesti.ba
Poreska uprava Republike Srpske podnijela je izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka protiv odgovorne osobe u Komunalnom preduzeću "Cvrcka“ iz Kneževa, zbog sumnje da je činjenjem krivičnog djela oštetila budžet Republike Srpske za 513.965 KM.

Nezvanično, prijavljena je v.d. direktorice preduzeća "Cvrcka" Danica Kutić.

Iz Poreske uprave su saopćili da se terti da je, u periodu od 3. septembra 2014. do 30. juna 2019 godine, za vrijeme dok je žiro račun preduzeća bio blokiran rješenjima Poreske uprave RS, većinu potraživanja naplaćivala u gotovini na blagajni preduzeća, a jedan manji dio potraživanja preko žiro računa sindikalne organizacije.

-Preko blagajne preduzeća, poreski obveznik je svoja potraživanja za prodatu vodu i druge usluge naplaćivao angažujući 'inkasanta', izbjegavajući na taj način naplatu preko žiro računa preduzeća. Dio svojih potraživanja koje je ovaj poreski obveznik naplaćivao preko žiro računa sindikalne organizacije preduzeća činio je tako što je određenim kupcima izdavao fakture za prodatu vodu i za izvršene ostale usluge sa instrukcijom za plaćanje preko žiro računa sindikalne organizacije, a ne žiro računa Komunalnog preduzeća 'Cvrcka' koji su bili u blokadi, jer bi ta uplata zbog pokrenutog postupka prinudne naplate bila povučena na račun javnih prihoda RS - navodi se u saopćenju.

Potom je ta sredstva prikupljena naplatom preko blagajne i žiro računa sindikalne organizacije koristila za isplate neto plaća radnicima preko blagajne i plaćanje obaveza prema dobavljačima, a ne za plaćanje poreske obaveze zbog koje su žiro računi komunalnog preduzeća bili u blokadi, te je na taj način počinila krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica, zbog čega je budžet Republike Srpske oštećen za 513.965 KM, navode iz entitetske Poreske uprave.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo