8°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 13:13 BiH - Vlada FBIH

Utvrđeni koeficijenti i osnovice za braniteljsko-invalidske naknade

Utvrđeni koeficijenti i osnovice za braniteljsko-invalidske naknade
Vlada FBIH / Vijesti.ba
Vlada FBiH je danas donijela više odluka o utvrđivanju koeficijenata i osnovice za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

Vlada je utvrdila koeficijent jedan (1,00) za obračune i isplatu mjesečnih novčanih egzistencijalnih naknada razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za period srpanj - rujan 2019. godine, čija primjena ovisi o raspoloživim sredstvima Proračuna FBiH za ovu godinu.

Za ove naknade ukupna sredstva odobrena Proračunu FBiH za 2019. godinu iznose 25 milijuna maraka i bit će plasirana kroz transfer za provođenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji - egzistencijalne naknade.

Za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2019. godinu utvrđen je koeficijent 0,989534 i bit će primjenjivan u skladu s raspoloživim sredstvima Proračuna FBiH za ovu godinu.

Utvrđena obračunska osnovica od 867,50 maraka ostaje na nivou iz 2018. godine, a ukupna sredstva odobrena Proračunom Federacije BiH za 2019. godinu za transfer za invalidnine iznose 274,6 milijuna maraka.

Donesena je i odluka kojom je utvrđen koeficijent 0,979727 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica za 2019. godinu koja će, također, biti primjenjivana u skladu s raspoloživim proračunskim sredstvima.

Obračunska osnovica za ove namjene iznosi 641,66 maraka, a i ona je na razini utvrđene za 2018. godine. Ukupna odobrena proračunska sredstva za 2019. godinu za ove naknade iznose 16 milijuna maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Više novca za zaštitu nacionalnih spomenika

Vlada FBiH danas je izmijenila Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele, utvrđenih ovogodišnjim Proračunom FBiH Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, te kao svoje sudjelovanje u sufinanciranju zaštite nacionalnih spomenika odobrila 203.000 maraka, umjesto dosadašnjih 100.000 maraka.

Sredstava će biti raspodijeljena nakon obavljenog javnog poziva u visini od 20.000 maraka po jednom programu/projektu za tri odabrana sakralna objekta koji su proglašeni nacionalnim spomenikom, te za jedan projekt zaštite starih gradova ili nekropola i stećaka, ili drugih javnih objekata proglašenih nacionalnim spomenikom BiH.

Pri ocjeni kandidiranih programa i projekata, prednost će imati nacionalni spomenici s većim postotkom oštećenja, a koje nije manje od 50 posto, te oni s većim postotkom izvršenja radova. Također su bitni povijesna, umjetnička, arhitektonska, kulturna, duhovna i prostorna vrijednost objekta, kao i regionalna i nacionalna zastupljenost.

Na osnovu Zakona o zaštiti dobara koja su, odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika, proglašena nacionalnim spomenicima BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, znanstvene, tehničke, administrativne i financijske mjere za njihovu zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Provođenje strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće

Federalna vlada usvojila je izvještaj Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Gospodarske komore Federacije BiH o prošlogodišnjem provođenju Akcijskog plana 2013.-2018. godina za realizaciju Strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za period 2013.-2023. godina.

Podaci, među ostalim, pokazuju da je u 2018. godini udio zaposlenika u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u odnosu na broj zaposlenika u industriji FBiH iznosio 4,7 posto, a u odnosu na broj u prerađivačkoj industriji 23,24 posto.

Prosječna neto plaća po zaposlenom u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće FBiH porasla je za 28 maraka, a u proizvodnji kože za tri marke. Plaće u proizvodnji odjeće ostale su u istom iznosu kao i u 2017. godini. Istovremeno su plaće u industriji Federacije BiH i prerađivačkoj industriji porasle za 29 maraka, a u ukupnoj prerađivačkoj industriji za 20 maraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku za 2017. godinu, ta je plaća u industriji FBiH iznosila 860 maraka, a u 2018. godini 889 maraka, u prerađivačkoj industriji prosječna neto plaća u 2017. je bila 626 maraka, a u 2018. godini 646 maraka.

U proizvodnji tekstila je 2017. godine iznosila 433 marke, a 2018. godine 461 maraka. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u 2017. i 2018. godini u proizvodnji odjeće je bila 413 maraka, a u proizvodnji kože u 2017. godini 398 maraka, a u 2018. godini 401 marka.

Podaci o ostalim elementima analize bit će obrađeni u izvještaju za 2018. godinu, nakon objavljivanja Statističkog godišnjaka.

Kroz trajni revolving fond kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita za 2018. godinu privrednim društvima iz oblasti tekstilne industrije, do dana usvajanja ovog izvještaja, ukupno je dodijeljeno 1.050.000 maraka i to privrednim društvima Makama d.o.o. Bugojno i Kotex d.o.o Tešanj.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Privredna komora su zaduženi da dalje prate, analiziraju i jednom godišnje, a po potrebi i češće, izvještavaju Vladu FBiH o provođenju aktivnosti iz ovog akcijskog plana. Nositelji aktivnosti, definirani Akcijskim planom, dužni su neizostavno sudjelovati u njegovoj realizaciji i blagovremeno izvještavati resorno ministarstvo o poduzetim aktivnostima, navodi se u priopćenju.

Vlada FBiH o saniranju dionice Sovićka vrata - Potok zec

Vlada FBiH dopunila je u četvrtak na sjednici raniju Odluku o odobravanju realiziranja projekta saniranja magistralne ceste M-17.5, dionica Sovićka vrata - Potok zec.

Kako se navodi u priopćenju za javnost Vlade FBiH, dopunom se određuje da će Ministarstvo prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona - Uprava za ceste HNK, do realiziranja odobrenih sredstava za ovaj projekat nastaviti s njegovim realiziranjem sukladno Ugovoru o izvođenju radova od 28.8.2018. godine.

Također, dopunom je za provođenje ove odluke, uz Federalno ministarstvo prometa i veza i JP Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo, zaduženo i Ministarstvo prometa i veza HNK - Uprava za ceste HNK.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo