29°C
Mostar 33°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 33°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 14:44 BiH - Nakon sastanka sa Čovićem

Lajčak: Formiranje vlasti prvi zadatak BiH na EU putu

Lajčak: Formiranje vlasti prvi zadatak BiH na EU putu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke i predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Miroslav Lajčak kazao je u četvrtak u Mostaru da je prvi zadatak BiH na europskom putu formiranje Vijeća ministara BiH.

On je u razgovoru s predsjednikom HNS-a BiH i HDZ-a BiH Draganom Čovićem istaknuo kako nema europskoga puta dok se ne formira vlast u BiH te da bez toga nema ni dijaloga.

- Prvi zadatak BiH na europskom putu je formiranje Vijeća ministara. Ako nema vlasti nema ni dijaloga - kazao je Lajčak u Mostaru gdje mu je dodijeljena titula počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru.

Podsjetio je kako je Europska unija u fazi usvajanja nove strategiju vezanu za Balkan.

- Amerika je imenovala svog specijalnog predstavnika, EU formira novu komisiju i novi visoki predstavnik (za vanjske poslove) mora predstaviti novu strategiju. Imat ću sastanak s njim vrlo brzo i zato mi je bilo vrlo važno da dobijem informacije kakvo je stanje. Moj je stav da EU treba biti vidljiva i prisutna na ovom području - kazao je Lajčak.

Čović je istaknuo važnosti formiranja vlasti na svim razinama, naglasivši kako BiH nema drugoga puta do euroatlantskoga.

- Moramo napraviti vidne reforme koje se moraju prepoznati u našoj agendi kada su u pitanju ekonomska i socijalna prava. To je smisao zajedničkog funkcioniranja zakonodavne, izvršne i političke vlasti, a jednako tako i funkcioniranja pravne države - rekao je Čović.

Dodao je kako je unatoč svemu optimist te da vjeruje kako bi uskoro moglo doći do formiranja vlasti u BiH.

- Nadam se da će nakon subote i kongresa SDA doći do završavanja političkih procesa unutar nekih političkih stranaka u BiH (tu mislim na SDA) te da ćemo krenuti razgovarati o nekim ključnim pitanjima kako bi profunkcionirala vlast u BiH - zaključio je Čović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo