9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 17:39 Politika - Sastanak u Pragu

Višegradska grupa: Migracije novi argument za proširenje EU na Balkan

Višegradska grupa: Migracije novi argument za proširenje EU na Balkan
Foto: Vijesti.ba

Premijeri zemalja Višegradske grupe su, poslije sastanka u Pragu sa predsjednicima vlada zemalja Zapadnog Balkana, usvojili deklaraciju u kojoj traže osjetno ubrzavanje integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Kao novi argument u prilog proširenju za članice koje su od njega umorne naveli su problem ilegalne migracije i bezbjednost EU.

"Da EU nije zaspala i da je primila Sjevernu Makedoniju i Srbiju među članice EU danas ne bi bilo toliko nelegalnih migranata u Evropi. Mogli smo da spriječimo nelegalnu migraciju. Taj prostor moramo da ispunimo. Te zemlje moramo da primimo u EU", kazao je mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Slovački premijer Peter Pelegrini i premijer Češke Andrej Babiš posebno su zahvalili kolegama iz Zapadnog Balkana na pristupu njihovih zemalja migracijskoj krizi.

"Trajno smo veliki zagovornici bliskih odnosa Zapadnog Balkana i EU i dogovorili smo se i danas usvojili deklaraciju u kojoj izražavamo zajedničko ubjeđenje da je politika proširenja zaista najefikasniji način da se obezbjedi stabilnost, bezbjednost i prosperitet na Zapadnom Balkanu, a to znači i bezbjednost Evrope", kazao je češki premijer Andrej Babiš.

Predsjednik češke Vlade rekao je da je Zapadni Balkan strateški partner u bezbjednosti i sprječavanju nelegalne migracije i da su se zemlje Višegradske grupe dogovorile da se angažuju da se izrazito ubrzaju pristupni razgovori Srbije i Crne Gore sa Briselom.

"Politika ne voli vakuum. Ako mi u EU ne učinimo ponudu Zapadnom Balkanu, vrlo aktivne će biti zemlje kao Rusija, Turska i Kina. Države Zapadnog Balkana su evropske i prirodni partneri EU", kazao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Kao i premijer Babiš, kada je kazao da ujedinjenje Evrope neće biti završeno dok u EU ne uđu zemlje Zapadnog Balkana, i premijer Moravjecki je naveo da pored toga što je učlanjenje Zapadnog Balkana u EU važno za izradu mehanizma sprječavanja velikih talasa migracije, takođe bezbjednost EU i kontinenta povećaće i razvoj infrastrukture, željeznice, puteva, gasovoda i konektora u pravcu sjever-jug.

"Naš sastanak je prvi u ovom formatu na nivou premijera. Šaljemo signal da se što prije prihvate nove članice EU. Moraćemo da ubijedimo neke članice EU da proširenje na Zapadni Balkan neće biti breme. Moramo da ih ubijedimo da je to strateška investicija u bezbjednost i da koristi daleko prevazilaze bojazni", kazao je slovački premijer Pelegrini.

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je zadovoljstvo što je evrokomesar iz Mađarske u novom sastavu Evropske komisije zadužen za proširenje i dodao da je odabran kandidat koji se zaista u tu oblast razumije i stručnjak je za nju.


"Očigledno je iz istorije da Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, a takođe i Albanija, imaju interes da budu dio EU. Ubijeđeni smo da to nije opterećenje nego šansa. EU će biti jača ako primimo te balkanske države, i one koje nisam pomenuo. Podržavamo sve", kazao je premijer Orban.

Premijeri višegradske četvorke izrazili su zadovoljstvo što je resor proširenja u Evropskoj komisiji pripao upravo njihovom regionu a ne nekoj od zemalja članica koje proširenje odbijaju.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo