-4°C
Mostar 0°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

12.09.2019 / 20:00 Politika - Anida Šabanović za Vijesti.ba

Nova Evropska komisija pod pritiskom zbog različitih stavova o proširenju EU

Nova Evropska komisija pod pritiskom zbog različitih stavova o proširenju EU
Foto: Vijesti.ba

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen predstavila je prije nekoliko dana listu komesara prema resorima za naredni mandat.

Direktorica Vanjskopolitičke incijative (VPI) Anida Šabanović kazala je za Vijesti.ba kako ovaj saziv Evropske komisije uključuje makar dva kurioziteta: velika pažnja je posvećena rodnoj ravnopravnosti i Velika Britanija nema svog predstavnika.

"Prvo je rezultat višegeneracijskog insistiranja na rodnoj ravnopravnosti, što je i u BiH reflektovano kroz 14 prioriteta, a drugo je rezultat činjenice da nova vlada Velike Britanije ne želi delegirati svog predstavnika u Evropsku komisiju zbog najave da izlaze iz EU s oktobrom 2019. godine", kaže Šabanović.

Ona ističe da su za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan posebno zanimljiva imenovanja predsjednice Evropske komisije, komesara za proširenje, te visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

"Imenovanje Ursule von der Leyen, bivše njemačke ministarke odbrane, refleksija je kadrovske i generacijske smjene koja se dešava u njemačkoj Demohrišćanskoj uniji (CDU) i vladi već neko vrijeme. Novi komesar za proširenje je Laszlo Trocsanyi, blizak mađarskom premijeru i desničaru Viktoru Orbanu. Također, nasljednik Federice Mogherini je Španac Josep Borrell Fontelles, socijalista s dugim funkcionerskim radnim stažom u evropskim institucijama", pojašnjava ona.

Šabanović dodaje da se početak rada ovog saziva Evropske komisije suočava prvenstveno s neizvjesnošću ishoda Brexita, porastom evroskeptičnog populizma i radikalizacijom koju je dodatno potakla migrantska kriza, te zahtjevima za reformama institucija Evropske unije.

Laszlo Trocsanyi iz Mađarske vodit će sektor susjedstva i proširenja. Na pitanje koliko se njegovo imenovanje može odraziti negativno po zemlje regiona, prije svega BiH, s obzirom da dolazi iz desničarske Orbanove stranke, Šabanović odgovara da "iako Orbanova politika često odiše radikalnim stavovima prema migracijama i funkcionisanju Evropske unije, sam Trocsanyi je u više navrata kritikovao prethodni saziv Evropske komisije zbog onoga što je lično doživljavao kao neopravdano usporavanje napretka Srbije, naprimjer, u procesu evropskih integracija".

"Ovakav tip političara na čelu ovog resora s jedne strane će gledati zadržati svoje saveznike i komisije od ranije, ali s druge strane će biti pod pritiskom duboko podijeljene, kako mađarske tako i evropske javnosti, o spremnosti zapadnog Balkana da se pridruži EU i EU da primi nove članice", kaže direktorica VPI-a.

Kada je u pitanju glavna razlika ovog sastava Evropske komisije u odnosu na prethodni, ona ističe da je još uvijek rano za anlizu.

"Još je rano za analizu, jer ostaje da se vidi kako će ko prioritizirati svoje resore, ali kontekstualno, ova komisija će biti spremnija na odluku iz Londona, kakva god ona u konačnici bila, i sasvim sigurno će biti prvenstveno fokusirana na poboljšavanje vlastitih struktura i kapaciteta i njihovo prilagođavanje novom kontekstu i broju članica", zaključila je Anida Šabanović za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo