7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

13.09.2019 / 14:33 Obrazovanje - Sarajevo

IBU i KULT potpisali sporazum u cilju usavršavanja znanja studenata u BiH

IBU i KULT potpisali sporazum u cilju usavršavanja znanja studenata u BiH
Foto: FENA - Vijesti.ba

Internacionalni Burch univerzitet (IBU) i Institut za razvoj mladih KULT potpisali su danas sporazum o saradnji u cilju da mladima u Bosni i Hercegovini pruže dodatni podsticaj u sticanju znanja i iskustva učešćem na projektima iz raznih oblasti. 

- Jedan od osnovnih razloga zbog kojih smo se odlučili za ovu saradnju jeste razvoj mladih ljudi odnosno naših studenata, koji će uzimati učešća u volontiranju koje organizuje KULT kroz svoje projekte. Tu će moći obavljati i obaveznu praksu koju kroz naš plan i program moraju uraditi - izjavio je v.d. rektora IBU-a Mersid Poturak nakon potpisivanja sporazuma.

IBU se posljednjih godina fokusira na razvoj poduzetništva, te studenti kroz start-up takmičenja ostvaruju svoje ideje.

- Prepoznali smo da nam u tome može pomoći KULT. Mi imamo profesore – vrhunske stručnjake iz različitih oblasti koji mogu držati seminare i radionice koje organizuje Institut. Upravu tu vidimo saradnju koju možemo ostvariti kako bi mladima prenijeli znanje i poboljšali njihovo obrazovanje – dodao je Poturak.

Uime Instituta sporazum je potpisala Katarina Vučković izražavajući zadovoljstvo što su studenti prepoznali KULT kao priliku za volontiranje i dodatnu praksu, te za kreiranje novih ideja za njihove studije.

- Do sada smo upravo sa studentima iz IBU-a imali priliku raditi i razgovarati. Iza nas su dvije studentice koje su radile praksu u oblasti korporativnog volontiranja i ljudskih prava posebno radničkih prava. Također, smo dosta surađivali sa studentima na nekim lokalnim inicijativama pa imamo iskustvo koje možemo ponuditi i drugim studentima koji studiraju ovdje - naglasila je Vučković.     

Sporazumom obje strane su se obavezale da će zajednički učestvovati na izradi publikacija, aplicirati na projekte, organizovati prakse za studente, razne edukativne radonice za mlade i za uposlene, te međusobno razmjenjivati ostale resurse koje posjeduju.

- Ovo je kruna već postojeće saradnje i dogovor o proširenju i još nekim dodatnim aktivnostima koje planiramo za budući period. Želimo da naši studenti dobivaju iskustva koje pruža KULT jer radimo na usavršavanju naših studenata ne samo u teorijskom smislu već pokušavamo da im proširimo vidike kroz praksu  – poručila je dekanesa na Fakultetu za ekonomiju i društvene nauke IBU Nataša Tandir povodom potpisivanja navedenog sporazuma.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo