7°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

13.09.2019 / 16:03 Politika - Oštre reakcije

Strankama iz RS neprihvatljiva programska deklaracija SDA

Strankama iz RS neprihvatljiva programska deklaracija SDA
Foto: Vijesti.ba
SDA sutra će na 7. Kongresu usvojiti programsku deklaraciju kojom će definisati političku poziciju i politiku stranke u narednom periodu.

U prijedlogu deklaracije, čiji je sadržaj objavljen u medijima, između ostalog, navodi se da je primarni i dugoročni cilj SDA republika BiH, afirmacija bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH, uspostavljanje vrhovnog suda BiH, reforma policije...

Sadržaj ovog dokumenta naišao je na brojne osude političkih zvaničnika iz RS, kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

"Ako je ovaj dokument vjerodostojan, za SDS je potpuno neprihvatljiv, a takav će biti i ako dobije zeleno svjetlo na Kongresu SDA. Dejtonski mirovni sporazum za nas je jedini relevantan okvir. Sve drugo za SDS je neprihvatljivo", rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

On je u izjavi za Srnu naglasio da BiH može funkcionisati samo na osnovama dejtonskog uređenja, te ponovio da je za stranku na čijem je čelu neprihvatljiva deklaracija koju bi trebao da usvoji Kongres SDA.

"SDA želi BiH uvesti u još veće probleme najavom da će na Kongresu ove stranke biti usvojena programska deklaracija u kojoj je naglašeno da je njihov primarni cilj 'republika BiH'", kazao je predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Igor Žunić.

Kako je ocijenio, protivustavna je "republika BiH" sa jednim glavnim gradom.

"To je nešto što je i devedesetih godina prošlog vijeka ovaj prostor uvelo u stravične probleme", dodao je Žunić.

On je istakao da je jasna politika SDA kojom želi da jedan narod vlada BiH, što je nedopustivo, prenosi Srna.

"BiH sa ovakvim stavovima i postojećim principima sve manje je održiva", napomenuo je Žunić.

PDP je saopštio da smatra paradoksalnim da se SDA u svojoj deklaraciji zalaže za ljudska prava i slobode, a u isto vrijeme promoviše afirmaciju bosanskog jezika kao zajedničkog identiteta svih građana BiH.

"Oni bi trebalo da znaju da srpski narod nema problem sa svojim identitetom, da je jezik kojim govori srpski, što je oduvijek bilo i ostat će", kazali su je iz PDP-a.

Ta stranka navodi da bi bilo mnogo konstruktivnije da SDA sa koalicionim partnerima predloži i obezbijedi puna prava Srba u Federaciji BiH, što uključuje i pravo na jezik i pismo.

"Ovakvom deklaracijom SDA će samo pogoršati ionako lošu političku situaciju u BiH, a što se tiče spornih dijelova njihove deklaracije, možemo im poručiti samo jedno - pusti snovi", naglašava se u saopštenju.

Iz PDP-a dodaju da BiH može funkcionisati samo na osnovama dejtonskog uređenja i na bazi dogovora.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo