6°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

16.09.2019 / 12:34 Politika - Nenad Stevandić

Politika iz deklaracije SDA ne može biti provedena mirnim putem

Politika iz deklaracije SDA ne može biti provedena mirnim putem
Nenad Stevandić / Vijesti.ba
Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Republici Srpskoj potrebna međunarodna akcija da pokaže da je lider SDA Bakir Izetbegović, stranačkom deklaracijom kojom poziva ...

...na ukidanje entiteta, ali i zagovara bosanski identitet, "najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti sprovedena".

Stevandić navodi da je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci, tvrdi on, "efektivno kontrolišu oko 27 odsto teritorije i imaju efektivu vlast", dok su ostali dio kantoni sa "mješovitim sastavom, kao i hrvatski kantoni, a Republika Srpska kontroliše 49 odsto".

"Riječ je o jednoj frustraciji brojevima, jer oni smatraju da kao narod brojniji od druguih, ali nema prostu većinu, treba da ima vlastitu BiH da njom upravlja, pošto smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku", rekao je Stevandić.

"Treba da iskoristimo ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a, vjerovatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo da se potrudimo da pokažemo ko je kriv za te sukobe", rekao je Stevandić za TV Pink.

Stevandić je istakao da se Republika Srpska neće ni uznemiriti, niti destabilizovati zbog ove deklaracije SDA jer ima "vrlo stabilne institucije i jedinstvo".

On je podsjetio da je Dejtonski sporazum - sporazum dva entiteta i tri naroda i može da bude mijenjan samo uz njihov pristanak.

"Znači, postoji dvostruki ključ - srpski narod i entitet Republika Srpska. Svi znaju da se ne može mirno sprovesti to da se Srbi odreknu Republike Srpske, svog identiteta i da pristanu na unitarnu BiH koju propagira Bakir Izetbegović", rekao je Stevandić.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo