8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

16.09.2019 / 14:28 Obrazovanje - Sudsko rješenje

Srednjoškolci u USK-u od jutros u školskim klupama

Srednjoškolci u USK-u od jutros u školskim klupama
Foto: Fena / Vijesti.ba
Sindikat srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) od jutros postupa po Rješenju Općinskog suda u Bihaću o privremenoj mjeri, kojom je naloženo nesmetano odvijanje obrazovnog i odgojnog procesa u svim srednjim školama na području kantona.

-Odlučili smo poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri, te ćemo organizirati normalan nastavni proces gdje god to omogući menadžment škola i prisustvo djece. Ovo ne znači da prekidamo štrajk, jer smo već uputili prigovor na ovo sudsko rješenje i nadamo se njegovom brzom ukidanju, kako bismo se vratili generalnom štrajku s minimumom poslova - rekao je predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Direktor Gimnazije Bihać Jasmin Hodžić potvrdio je nesmetano odvijanje nastavnog procesa i u ovoj srednjoškolskoj ustanovi.

-Postupamo po sudskom rješenju o privremenoj mjeri, pa su od jutros svi profesori i učenici u svojim učionicama. Ja sam ih pozvao i od jutros se radi prema ranije utvrđenom planu i programu - dodao je Hodžić.

Nastavni proces u osnovnim školama na području ovog kantona odvija se i dalje samo za završne - devete razrede, uz nekoliko izolovanih slučajeva.

-U svim školama koje su od 2. septembra u štrajku, generalni štrajk je i dalje aktuelan. Nastava se odvija samo za devete razrede. Imamo nekoliko sporadičnih slučajeva, odnosno pritiska pojedinih direktora škola, ali ćemo to nastojati riješiti u toku dana - upozorenjem na kršenje Zakona o radu i štrajku - istakla je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehra Hadžić.

Vlada USK je na današnjoj sjednici usvojila Odluku o izjednačavanju osnovice za platu zaposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, te tako ispunila prvi i najvažniji zahtjev sindikata.

-Kao što smo i obećali, u roku od mjesec dana smo prihvatili zahtjev o osnovici za platu, te će ona od augustovske plate iznositi 302 KM. Voljni smo riješiti i pitanja razlike plata, kao i minulog staža. Razliku plata ne možemo isplatiti u ovoj, ali to možemo i hoćemo uvrstiti u Budžet za narednu godinu. Ostajemo pri stavu i raspoloženju da sjednemo za pregovarački sto i postignemo dogovor kojim ćemo svi biti zadovoljni, a naša djeca nesmetano u školskim klupama - riječi su kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo