10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

17.09.2019 / 19:43 Svijet - Bivši premijer Italije

Matteo Renzi osniva stranku centra

Matteo Renzi osniva stranku centra
Matteo Renzi / Vijesti.ba
Bivši premijer Italije Matteo Renzi napustio je vladajuću Demokratsku stranku (PD) kako bi osnovao novu stranku centra.

Italijanski analitičari vjeruju da bi njegov potez dodatno mogao ugroziti ionako nestabilnu Vladu koju čine Demokratska stranka (PD) i Pokret Pet zvijezda (M5S).

Renzi je odlazak objavio na Facebooku i Twitteru, tvrdeći da želi na drugačiji način voditi politiku, javlja agencija Anadolija.

- Odlučio sam napustiti PD i zajedno s drugim ljudima izgraditi novi dom za drugačije vođenje politike - napisao je Renzi.

Ipak, poručio je da će i dalje podržavati Vladu koju predvodi Giuseppe Conte.

Renzi, koji je bio na čelu vlade PD-a od 2014. do 2016. godine, bio je ključna figura u formiranju nove koalicije početkom septembra nakon što je krajnje desna Liga predvođena Matteom Salvinijem izašla iz saveza s Pokretom 5 zvijezda (M5S), nadajući se prijevremenim izborima.

Renzi, koji je trenutno član Senata, imao je vrlo problematičan odnos sa svojom strankom, posebno s lijevim krilom, te su već duže vrijeme kružile glasine da planira osnovati novu političku stranku.

Izjavio je da će se njegovoj novoj grupaciji pridružiti oko 30 zastupnika. Demokratska stranka trenutno ima 111 mandata u donjem domu parlamenta i 51 zastupnika u Senatu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo