10°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 11:06 Regija - Američki senator

Vučić "ljut kao osica" zbog takse, spreman na sporazum

Vučić "ljut kao osica" zbog takse, spreman na sporazum
Foto: N1 / Vijesti.ba
Senator iz savezne države Connecticut Chris Murphy, koji je sa Ronom Johnsonom nedavno boravio u posjeti Prištini i Beogradu, vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić "spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da ...

... prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 posto".

"Obojica ga ubjeđujemo da se što prije vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu", naveo je Murphy, kako prenosi KoSSev, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posjete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj.

"Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trumpova administracija posvećuje malo pažnje još uvek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posjete mjestima kao što su Beograd i Priština vjerovatno će ostati zabilježene kao posjete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživjeti za vrijeme Trumpovog mandata. Važno je da Amerikanci posjećuju mjesta poput Srbije, koja također ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao", ocijenio je Murphy, prenosi Beta.

Prenoseći impresije iz Prištine, Murphy je napisao da je to jedan od njegovih "najdražih gradova u svijetu", da je Kosovo "najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti".

"U našoj državi (Connecticut) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dijela svijeta, a mnogi uspješni Amerikanci albanskog porijekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mjestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao", naveo je Murphy u blogu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo