8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 17:35 BiH - Sud BiH

U oktobru početak suđenja za ratne zločnine na području Vlasenice

U oktobru početak suđenja za ratne zločnine na području Vlasenice
Sud BiH / Vijesti.ba
Nakon razdvajanja postupka u odnosu na optuženog Maneta Đurića zbog njegovog zdravstvenog stanja, Vijeće Državnog suda je odlučilo da će suđenje Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću za zločine počinjene na području Vlasenice početi 2. oktobra.

Na statusnoj konferenciji saslušan je vještak specijalista interne medicine Ibrahim Gavrankapetanović, koji je istakao da optuženi Đurić zbog teškog zdravstvenog stanja nije sposoban pristupiti u Sud još najmanje pola godine. Također je dodao da bi nakon tog perioda ponovo trebalo vještačiti Đurićevo zdravstveno stanje.

Tužilaštvo je taj nalaz ocijenilo paušalnim i nepotkrijepljenim, te predložilo timsko vještačenje Đurića, što su neke odbrane i podržale. Taj prijedlog Vijeće je odbilo uz obrazloženje da je vještak bio dovoljno jasan o kakvom stanju se radi, javio je BIRN BiH.

Mane Đurić, Radenko Stanić, Miroslav Kraljević i Goran Garić optuženi su za progon bošnjačkog civilnog stanovništva 1992. i 1993. godine – protivpravnim zatvaranjem, ubistvima, mučenjima, seksualnim zlostavljanjima i prisilnim nestancima.

Prema optužnici, Đurić je bio na dužnosti načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica i istovremeno član Kriznog štaba, a ostali optuženici komandiri i pripadnici policije.

Početak suđenja u tom predmetu je više puta odgađan zbog Đurićevog zdravstvenog stanja, a istovremeno je u nekoliko navrata vršeno vještačenje sposobnosti optuženog da prati suđenje.

- Zbog zdravstvenog stanja optuženog Maneta Đurića glavni pretres nije počeo duži period - rekla je predsjedavajuća sutkinja Enida Hadžiomerović, dodavši da je Vijeće i ranije razmatralo razdvajanje predmeta.

Ona je pojasnila, nakon što je saopćila odluku o razdvajanju predmeta, i da će nakon šest mjeseci biti novo vještačenje optuženog Đurića.

Vijeće je Tužilaštvu naložilo i da uredi optužnicu s obzirom na “tačke koje su odbijene”, kao i zbog razdvajanja predmeta.

Optužnica u tom predmetu djelimično je potvrđena u februaru 2018. godine, nakon što je više puta bila vraćana na doradu.

Suđenje je prvi put trebalo početi 7. juna 2018. čitanjem optužnice te izlaganjem uvodnih riječi i saslušanjem prvog svjedoka Tužilaštva BiH, ali je i tada odgođeno zbog bolesti optuženog.

Za 2. oktobar planirano je čitanje optužnice i izlaganje uvodnih riječi.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo