11°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 18:21 Svijet - Posjeduju dokaze

Saudijska Arabija tvrdi da je Iran umiješan u napad na Aramco

Saudijska Arabija tvrdi da je Iran umiješan u napad na Aramco
Foto: AA
Saudijsko ministarstvo odbrane je objavilo da je napad na naftno postrojenje Aramca izveden sa sjevera, uz podršku Irana.

Turki al-Maliki, glasnogovornik Ministarstva odbrane, izjavio je da posjeduju dokaze o umiješanosti Irana u nedavne napade bespilotnim letjelicama na naftna postrojenja Aramca.

"Bespilotne letjelice Delta Wing, iranske proizvodnje, učestvovale su u napadu na Aramco", kazao je novinarima al-Maliki.

Naglasio je da je napad "izveden sa sjevera ka jugu i sigurno ga je podržao Iran", napominjući da je napad izveden s ukupno 25 bespilotnih letjelica i krstarećom raketom.

U subotu, oko četiri sata ujutro, izveden je napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramco. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je zvanični Teheran.

Napad na saudijski naftni kompleks koji čini pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte osudile su brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo