8°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

18.09.2019 / 18:46 Politika - Zabrinutost

Ambasada SAD o Deklaraciji SDA: Takva retorika diže tenzije i usporava BiH

Ambasada SAD o Deklaraciji SDA: Takva retorika diže tenzije i usporava BiH
Foto: Vijesti.ba
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji oglasila se na Twiteru povodom političke krize u BiH i  usvajanja Programske deklaracije SDA koja je izazvala brojne reakcije u zemlji.

Iz Ambasade SAD-a poručuju da su „zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA“, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

 - Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana - navode iz ambasade.

Naglašavaju da je  položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen i da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

- U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode.

Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH -  naglašeno je iz Ambasade SAD-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo