8°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

19.09.2019 / 14:47 Regija - PU Novo Mesto

Slovenska policija privela više desetaka migranata

Slovenska policija privela više desetaka migranata
Foto: Arhiv
Slovenska policija u srijedu je otkrila i privela više desetaka ilegalnih migranata te nekoliko njihovih vozača, navode u četvrtak slovenski mediji pozivajući se na policijske podatke.

Policija iz Brežica u srijedu ujutro na području između Ribnice i graničnog prijelaza Bregana/Obrežje zaustavila je teretno vozilo marke Mercedes talijanskih registarskih oznaka te privela jednog talijanskog i jednog tuniskog državljanina koji su ih vozili nakon što su migranti ilegalno ušli u Sloveniju, objavila je policijska uprava Novo Mesto u četvrtak.

Talijan i Tunišanin uhićeni su i oduzeto im je vozilo  te je protiv njih podnesena kaznena prijava zbog pomaganja u ilegalnom prelasku granice, a za što zakon u slučaju osude predviđa do pet godina zatvora.

U srijedu je ista policijska uprava iz Novog Mesta nedaleko od Metlike privela sedam državljana Bangladeša, a kazneno je prijavljen Alžirac koji im je pomagao.

Istog je dana ljubljanska policija u naselju Gotenica blizu Kočevja zaustavila kombi vozilo kojim je upravljao ukrajinski državljanin. Nakon pregleda vozila u njemu je pronađeno 15 ilegalnih migranata, a riječ je o državljanima Iraka, Irana i Sirije.

U vezi s ilegalnim migrantima policija još vodi predviđene postupke, a ukrajinski državljanin uhićen je i kazneno prijavljen.

Slovenski MUP obznanio je početkom ovog tjedna da je u Sloveniji u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen 9801 ilegalni prijelaz granice. Samo u kolovozu zabilježeno je 2352, što je najviše na mjesečnoj razini i govori da trend povećanja slučajeva ilegalnih migracija ove godine u odnosu na lanjsku raste i zbog čega je vlada pooštrila kontrolu granice s Hrvatskom. K tomu je za čuvanje granice sredinom ljeta angažirala i pomoćni sastav policije i ta će mjera ostati na snazi do kraja  godine, prenosi Hina.

Najviše ilegalnih migranata od onih koji nisu zatražili azil vraćeno je temeljem readmisije Hrvatskoj. Lani je u Hrvatsku vraćeno 2330, a ove godine u osam mjeseci već 6477, prema podacima slovenskog MUP-a.

Prema podacima ureda slovenske vlade za integraciju migranata i njihovu opskrbu, u državnim institucijama za azilante trenutno je 340 osoba, a status međunarodne zaštite dobilo ih je ukupno 679.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo