6°C
Mostar 11°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 15:17 Politika - Lideri iz RS

Repriza sastanka s Vučićem iz 2016.: OHR opet samo tema

Repriza sastanka s Vučićem iz 2016.: OHR opet samo tema
Foto: Vijesti.ba
Predsjednici parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske sutra će u Beogradu imati sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kod Vučića će sutra zajedno biti predstavnici dva bloka u Srpskoj, koje predvode SNSD i SDS.

Pored lidera SNSD-a i SDS-a Milorada Dodika i Mirka Šarovića na sastanak kod Vučića u Beograd idu i predsjednici PDP-a Branislav Borenović, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić i još nekoliko predsjednika manjih stranaka koje imaju poslanike u NSRS.

Kako BN TV saznaje, prethodnih dana došlo je i do razgovora Mirka Šarovića i Aleksandra Vučića, tokom kojih je predsjednik SDS-a prihvatio da se odazove na poziv predsjednika Srbije da aktivno učestvuje u radu tog sastanka.

Pored lidera parllamentarnih stranaka, sastanku kod predsjednika Vučića prisustvovaće i predsjendica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je rekla da će na tom sastanku biti riječi o važnim nacionalnim pitanjima.

Neposredni povod za ovaj sastanak je nedavno usvojena Deklaracija SDA u kojoj se naglašava da je cilj te stanke promjena ustava, uspostavljanje novog koncepta unutrašnje organizacije BiH i jačanje "bosanskog identiteta".

Mnogi smatraju da će biti pokušaja da se kroz "beogradske razgovore" pokuša uspostaviti "svesrpsko jedinstvo" u Republici Srpskoj i kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH.

Treba podsjetiti da će ovo biti drugi sastanak ovakve vrste u zadnje tri godine. Podsjećamo, krajem avgusta 2016. godine u Beogradu su kod tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na sastanku bili predsjednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

Dodik je tada najavio da će se u Beogradu razgovarati o Aneksu deset Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika, a u RS su smatrali da je njegova obaveza da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu, što se do sada nikada nije desilo.

Istu temu za sutrašnji sastanak najavio je prije nekiliko dana Milorad Dodik.

- Mi vjerujemo da Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma treba da zatraži izvještaj visokog predstavnika o njegovom radu i ocijeni da li je taj rad bio u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH. I da reaguje na ono što smo i mi danas ovdje zaključili, a to je da ćemo od potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma tražiti da se ograde od visokog predstavnika i da zatraže njegovo ukidanje - rekao je Dodik 18.septembra ove godine.

"Svi ćemo da razgovaramo o tome, jer želimo da očuvamo mir za srpski narod, da ne ugrozimo napredak Srbije. Ne treba nam zaustavljanje napretka, već mir", rekao je predsjednik Srbije Vučić uoči sutrašnjeg sastanka.

Dodao je da zato situacija nije laka i da ga predstavnici međunarodne zajednice, u skladu s Dejtonskim sporazumom, pitaju i za situaciju u Bosni i Hercegovini.

Vučić je prenio da uvijek svima ponavlja da se Srbija ne miješa u njihove odnose te da je Srbija šutjela i kada su Sjeverna Makedonija i Crna Gora odlučivale o NATO-u, jer je to unutrašnje pitanje svake zemlje.

Prvi sastanak prije tri godine najavljivan je kao veliki događaj koji će promijeniti političko stanje u RS-u, ali ništa bitno se nije desilo. Politički analitičari ističu kako ni ovaj put ne treba očekivati ništa osim novih nacionalističkih poruka.  

(Vijesti.ba)

Izdvajamo