8°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

20.09.2019 / 15:40 BiH - Trebević

Memorijalni pohod '1.601 cvijet' u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva

Memorijalni pohod '1.601 cvijet' u znak sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko pridružio se danas na Trebeviću drugom memorijalnom pohodu "1.601 cvijet" u kojem je učestvovalo gotovo 200 učenika iz šest osnovnih i jedne srednje škole koji su u ...

... 2018. godini zasadili 1.601 ružu u znak sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva.

Memorijalni pohod je organizovalo Udruženje ekologa "Arboretum", uz podršku Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Jusko je pozdravio učesnike pohoda i istakao važnost njegovanja sjećanja na ubijenu djecu tokom opsade Sarajeva 1992.-1995.

 - Koliko je bilo budućih doktora, inženjera, zanatlija, sportista među ubijenom djecom Sarajeva, kojima je na brutalan način oduzeta mogućnost da ostvare svoje snove. Zato se moramo sjećati i nadati se da se to više nikada nikome neće ponoviti - kazao je ministar Jusko i poručio okupljenoj djeci kada ponekad izgube motiv za učenjem, neka se sjete ratnih generacija i pod kojim okolnostima su oni završavali svoje škole i da im to bude motiv za budućnost da prije svega budu dobri ljudi i odlični učenici.

Zahvalio je organizatorima memorijalnog pohoda i kazao da je pokrenuo inicijativu za sadnju 11.508 sadnica drveća na lokalitetu koji će obezbijediti Vlada Kantona Sarajevo.

 - Bit će to drvored kojim ćemo odati poštu svim ubijenim građanima Sarajeva tokom najduže opsade jednog glavnog grada u historiji. Aktivnosti su pokrenute, kao i niz drugih projekata koje planiramo u narednom periodu - poručio je  Jusko.

Učesnici pohoda su se okupili na polaznoj stanici žičare, nakon čega će pješačiti do vrha Trebevića.

Udruženje "Arboretum" je osiguralo dovoljan broj planinarskih vodiča, medicinsku ekipu, sendviče, sokove i vodu, saopćeno je iz Pressa KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo