-2°C
Mostar 1°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -3°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

22.09.2019 / 08:59 Obrazovanje - Akademska 2019./2020.

'Studenski centar' Sarajevo očekuje popunjenost svih smještajnih kapaciteta

'Studenski centar' Sarajevo očekuje popunjenost svih smještajnih kapaciteta
Foto: FENA
U akademskoj 2019./2020. godini Javna ustanova "Studentski centar" Sarajevo raspisala je Konkurs za prijem studenata na smještaj i ishranu na koji je apliciralo 1.350 redovnih studenata čije mjesto prebivališta nije u Kantonu Sarajevo, a taj se broj povećava.

Navode to iz 'Studenskog centra' Sarajevo i očekuju da će do kraja mjeseca biti popunjeni svi planirani i pripremljeni smještajni kapaciteti.

- To je, u odnosu na prethodnu akademsku godinu, 20 posto veća popunjenost smještajnih kapaciteta u okviru JU "Studentski centar" Sarajevo - navode za Fenu.

Svi korisnici smještaja, državljani BiH, ostvaruju pravo na subvencioniranje dijela troškova od kantona/entiteta/distrikta iz kojeg dolaze.

- Svi kantoni, izuzev SBK i HNK, subvencioniraju studente s iznosom od po 219 KM. SBK subvencira studente sa iznosom od po 200 KM, a HNK 189 KM. To dovodi do toga da je i cijena smještaja koju studenti, koji dolaze iz SBK i HNK plaćaju, viša za iznos razlike subvencioniranja. HNK subvencira samo studente određene grupacije fakulteta odnosno fakulteta koji ne postoje u HNK - navodi se.

Naglašavaju da je Vlada Brčko Distrikta donijela odluku da će u novoj akademskoj godini njihove studente subvencionirati u punom iznosu.

- To znači da na teret studenta koji dolaze iz Brčko Distrikta ne pada dio troškova koji se odnose na smještaj odnosno studenti ne plaćaju ništa izuzev jednokratno troškove zaduženja u iznosu od 35 KM - navodi se.

U vezi priprema za novu akademsku godinu izvršena je izmjena kompletnog inventara (podovi, ormari, stolovi, police, kreveti, madraci i sl.) u okviru drugog sprata paviljona IV i prizemlja paviljona 5.

U tenderskoj proceduri je izmjena kompletne stolarije na smještajnim kapacitetima paviljona IV, osigurana je donacija kojom će svi smještajni kapaciteti paviljona IV dobiti TV prijemnike. Izvršena je nabavka i izmjena 320 madraca u sklopu smještajnih kapaciteta.

- Također, u planu je kompletna adaptacija smještajnih kapaciteta s zajedničkim prostorijama paviljona 6, za čiju obnovu su obezbjeđena sredstva od donatora te se uskore započinje s radovima - navode iz JU 'Studenski centar' Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo