5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 8°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

23.09.2019 / 14:24 Obrazovanje - Cvijanović - Eslik

RS opredijeljena za reformu obrazovnog sistema

RS opredijeljena za reformu obrazovnog sistema
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Institucije Republike Srpske čvrsto su opredijeljenje za reformu obrazovnog sistema s ciljem njegovog unapređenja i modernizacije, istakla je entitetska predsjednica Željka Cvijanović tokom razgovora s direktorkom Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država za BiH (USAID) Nensi Eslik.

Cvijanović je naglasila da je razvojna šansa tog bh. entiteta vezana za obrazovanje, te da mlade generacije treba usmjeravati da stiču znanja koja su potrebna za zanimanja budućnosti i prilagođena savremenim potrebama tržišta rada.

Na sastanku u Banjoj Luci je razgovarano o trenutnim aktivnostima koje misija USAID provodi u RS, s posebnim akcentom na programe koji se odnose na obrazovanje, među kojima i projekat "Unapređenje osnovnog učenja i obrazovanja u BiH", uspostavljanje STEM učionica.

Cvijanović je, kako je saopćeno iz njenog kabineta, izrazila punu podršku svim programima USAID-a koji se realizuju u RS-u, naročito kada su u pitanju projekti u sektoru obrazovanja, kao i programi podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih.

Sastanku su prisustvovali i ministarica prosvjete i kulture Natalija Trivić i ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo