11°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 15°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

29.09.2019 / 09:42 Kultura - Spomenički kompleks

Sarajevo War Tunnel VR: Virtuelno iskustvo prolaska kroz Tunel spasa

Sarajevo War Tunnel VR: Virtuelno iskustvo prolaska kroz Tunel spasa
Foto: FENA - Vijesti.ba

Spomenički kompleks Tunel "D-B" bogatiji je za još jednu atrakciju 'Sarajevo War Tunnel VR', gdje posjetitelji kroz virtuelnu realnost mogu proći kroz tunelsku cijev, poznatiju kao Tunel spasa.

- Pored audio vodiča na šest jezika i vodiča na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenjem sluha, ovo je još jedan iskorak SK Tunel "D-B" u sferi informacionih tehnologija - kazao je za Fenu glasnogovornik Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo Irfan Gazdić.

Istakao je da je projekt konkurentan i u potpunosti u kontekstu savremenih tehnoloških tokova, što ga čini izazovnim prije svega mladima, kao ciljanoj kategoriji.

- Za početak, VR planiramo koristiti za interaktivne projekte upravo sa mladima, jer oni svijet svakako posmatraju kroz prizmu savremenih tehnoloških dostignuća - kazao je te dodao da projekt doprinosi očuvanju kulture sjećanja, što je i konačni cilj svih projekata koje radi taj fond.

Koordinatorica projekta Selma Rizvić okupila je ekipu vrhunskih profesionalaca za realizaciju ovog projekta, režiju digitalnih priča potpisuje Ahmed Imamović, a naratori su glumci Selma Alispahić i Boris Balta.

Autor muzike i producent zvuka je Adnan Mušanović, snimatelj Bojan Mijatović, a aplikaciju su programirali studenti Ajdin Jajčanin i Tarek-Abdurrazak Chahin uz superviziju asistentica Sande Šljivo i Ivone Ivković-Kihić. Dizajn projekta uradila je Selma Rizvić.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo