0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

01.10.2019 / 20:49 Kultura - MESS

Prijatelji se prisjetili djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića

 Prijatelji se prisjetili djela Borke Pavićević i Slobodana Milatovića

Razgovor u znak sjećanja na Borku Pavićević i Slobodana Milatovića, kolega i prijatelja Direkcije festivala MESS, održan je večeras u Sarajevu u okviru MESS OFF programa 59. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Istaknuto je da su dramaturginja i kulturna aktivistica Borka Pavičević i reditelj i osnivač crnogorskog FIAT festivala Slobodan Milatović dali za života veliki doprinos regionalnoj kulturnoj produkciji.

U uvodnom obraćanju reditelj i umjetnički rukovodilac festivala MESS Dino Mustafić rekao je da taj susret nije komemoracija već svjedočenje o važnosti njihovog djela i opusa.

- Slobo je bio strašno strastven čovjek i uvijek naš dragi kolega. Bio je otac alternativnog teatra u Crnoj Gori i neko ko je uvijek okupljao ljude. Borka je bila fenomenalan dramaturg i karizmatična žena fenomenalne energije. Bila je izuzetna osoba koja je javno znala reći ne i od nje sam naučio da treba biti glasan i da stvari treba nazivati pravim imenom - naveo je Mustafić.

Pozorišna rediteljica i direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda Ana Miljanić hvalila je neponovljivu pojavu njene prijateljice i suradnice Borke Pavićević.

- Bila je takva da bi se miješala u predstavu čak i u trenutku dok se igra, imala je nevjerovatnu energiju. Danas smo tu jer se pitamo kako da se, osim što će nam nedostajati, odnosimo prema njenom naslijeđu i nevjerovatnom naporu da ukaže da je pozorište nužno i važno i da zahtjeva veze - istakla je Miljanić.

Glumica Varja Đukić poistovjetila je Borkin žar za prijateljstvo i za stvaranje veza između ljudi sa Slobinom posvećenošću saradnji i inspirisanju mladih.

- Slobo je stvorio atmosferu iz koje su nastajali glumci i reditelji. To je bio čovjek nepresušnih ideja i nepresušne ljubavi za druge - naglasila je Đukić.

- Često smo imali suprotstavljena mišljenja kada je u pitanju razvoj FIAT-a, i on je uvijek dopuštao da moja bude zadnja, čak i kad nisam bila u pravu. Ali bez toga ne bi bila to što sam danas - navela je Ana Vukotić, Slobina dugogodišnja saradnica koja ga je naslijedila na mjestu direktora FIAT festivala, pohvaljujući njegov stav prema smjeni generacija, ističući zahvalnost za njegovu pomoć u profesionalnom razvoju.

Skupu su prisustvovali i svoje osvrte dali i Gorčin Stojanović, Suada Kapić, Dževdet Tuzlić, te druge kolege i prijatelji, saopćeno je iz Festivala MESS.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo