13°C
Mostar 15°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

08.10.2019 / 16:46 Galerije - Turska

Izložen "Kašikarev dijamant" pronađen u smeću

Nakon što je turska Nacionalna uprava za palače preuzela upravljanje nad Topkapi palatom, koja je skoro 400 godina bila glavnom rezidencijom osmanskih sultana, za posjete javnosti otvoreni su i najznačajniji eksponati koje ovaj muzej posjeduje. Jedan od takvih je i "Kašikarev dijamant".

Eksponati, među kojima i poznati "Kašikarev dijamant", otvoren je za posjete novinara i fotoreportera.

Nakon dužeg perioda u palati Topkapi izložen je poznati "Topkapi bodež" ukrašen smaragdima, a izložen je 18. septembra. No, predstavnicima medija najinteresantniji je bio "Kašikarev dijamant".

"Kašikarev dijamant" je dijamant od 85 karata i izložen je u Muzeju palače Topkapi. Ukrašen je s 49 dijamanata u dva reda i jedan je od najpoznatijih dijamanata u svijetu.

Ne postoje tačne informacije o tome kada je dijamant ušao u osmanski trezor i zašto je nazvan "Kašikarev dijamant". Smatra se da je to zbog njegovog presjeka koji je ovalan i liči na kašiku, u vezi s imenom postoje različite priče i tvrdnje.

Jedna od priča o otkriću dijamanata je da je skupljač papira dijamant pronašao u smeću u Istanbulu krajem 17. stoljeća.

Dijamant je navodno dobio ime jer je čovjek koji ga je pronašao pravio kašike, bio kašikar. Prema toj priči, ovaj pronalazač prodao kamen prodao draguljaru znatno ispod njegove vrijednosti.


Foto: AA

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo