9°C
Mostar 15°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

09.10.2019 / 16:59 BiH - Svjetski dan pošte

Otvorena izložba '140 godina poštanskih maraka u BiH'

Otvorena izložba '140 godina poštanskih maraka u BiH'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Obilježavanje 9. oktobra, Svjetskog dana pošte, u “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo  počelo je prijemom kod generalnog direktora Mirsada Mujića na kojem su prisustvovali predsjednik Udruženja filatelista i numizmatičara Kantona Sarajevo Kemal Taljanović i član Udruženja Kenan Novalija.

Generalni direktor BH Pošte uručio im je zahvalnice za uspješnu saradnju.

Svečanost je nastavljena u auli Glavne pošte Sarajevo gdje je otvorena jedna od najvećih filatelistički izložbi, a koja je posvećena 140. godišnjici poštanskih maraka u Bosni i Hercegovini. Takođe je promoviran i Katalog poštanskih maraka 1993-2018.

Posjetioci će imati priliku vidjeti poštanske marke neprocjenjive vrijednosti, koje datiraju još iz austrougarskog perioda, kroz periode Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, II svjetskog rata, Federativne narodne Republike Jugoslavije, Socijalističko Federativne Republike Jugoslavije, ratnog i poratnog perioda od 1993. do 2002. godine, te perioda nakon razdvajanja tadašnjeg PTT-a na dva preduzeća, BH Telecom i BH Pošta, od 2002. do 2018. godine.

- Izložba "140 godina poštanskih maraka u BiH" ima poseban značaj, ne samo za filateliste nego i za sve građane, jer je na neki način objedinila historiju BiH i njenih naroda. Kolekcija je bogata i obuhvata sva razdoblja u posljenjih 140 godina, a bilo ih je puno s velikim kulturološkim i svakim drugim promjenama – rekao je predsjednik Udruženja filatelista KS Kemal Taljanović na svečanom otvaranju izložbe.

- U periodu od osamostaljenja od 15. aprila 2002. do 31.decembra 2018. godine BH Pošta je priredila i odštampala više od 700 izdanja poštanskih maraka sa različitim motivima. Sva izdanja poštanskih maraka koja su nastala u periodu od 1993. do 2018. godine objavljena su u Katalogu koji je danas takođe promoviran u sklopu filatelističke izložbe u Glavnoj sarajevskog pošti - saopćeno je iz “JP BH Pošta”.

BH Pošta poziva škole, udruženja, institucije i sve zainteresirane da posjete Glavnu poštu Sarajevo i uvjere se u raskoš izložbe na kojoj je kroz poštanske marke moguće vidjeti i historiju cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba “140 godina poštanskih maraka u BiH” u auli Glavne pošte u Sarajevu bit će postavljena do 31. oktobra.

Iz “JP BH Pošta” navode da je 2019. godina posebna za pošte širom svijeta. U njoj su dva jubileja - 145 godina od nastanka Svjetskog poštanskog saveza koji je uspostavljen 1874. godine u Bernu gdje mu je i sjedište, dok je drugi jubilej 50 godina od kada se 9. oktobar slavi kao Svjetski dan pošte.

Pošte širom svijeta raznim aktivnostima svake godine obilježavaju svoj dan.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentari - Ukupno %

NAPOMENA - Portal Vijesti.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Vijesti.ba!
1000 karaktera preostalo
Prikaži još

Izdvajamo