14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 19°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

09.10.2019 / 20:35 BiH - Sastanak s Džuburom

Poljoprivrednici se nadaju znatno većim poticajima u narednom periodu

Poljoprivrednici se nadaju znatno većim poticajima u narednom periodu
Foto: Vijesti.ba
Poljoprivrednici u većem bh. entitetu iduće godine nadaju se znatno većim poticajnim sredstvima nego je to bio slučaj prethodnih godina.

Federalni zastupnik Ahmed Džubur (DF) danas se u Sarajevu sastao s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača kojima je obećao da će Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, na čijem je čelu, učiniti sve da se u narednom periodu znatno promijeni odnos prema toj grani privrede.

Odbor će kod resornog federalnog ministra Šemsudina Dedića, kako je rekao Džubur, insistirati da na ime poticaja za poljoprivredne proizvođače za 2020. godinu bude odobreno 166 miliona KM, iako je Strategijom razvoja poljoprivrede u prethodnom četverogodišnjem periodu za ovu godinu bilo predviđeno 135 miliona.

- U posljednjih osam godina imali smo situaciju da se program utroška sredstava radi ishitreno. Izostajalo je puno toga - investicijski projekti, kapitalna i ulaganja u ruralni razvoj. Mnoge proizvodnje, recimo proizvodnja sjemenskog i sadnog materijala, bile su potpuno degradirane. Organska i biološka integralna proizvodnja također su bile na vrlo niskom nivou - rekao je Džubur za Vijesti.ba.

Odnos između animalne i biljne proizvodnje, dodaje, bio je potpuno neprimjeren. U ovoj godini više od 90 posto poticajnih sredstava namijenjenih za poljoprivredu išlo je na račun animalne proizvodnje, dok je istovremeno biljna bila na koljenima.

- Odbor će se potruditi da to ovaj put bude drugačije. Ubrzat ćemo i sastanke na kojima ćemo pomoći resornom Ministarstvu da zajedno dođemo do što većeg iznosa poticajnih sredstava za poljoprivredu - kazao nam je Džubur.

Također, program utroška sredstava bit će potpuno drugačije koncipiran, jer je bio destimulirajući i dobrim dijelom uzrok i potpunog odustajanja od poljoprivredne proizvodnje velikog broja ljudi.

- Puno je razloga da iznos poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2020. godini bude 166 miliona KM. Jedan od njih je taj što u prethodnim godinama nije ispoštovan ni onaj minimalni iznos od tri posto bruto nacionalnog dohotka, iako je zakonska odredba od tri do šest posto. Ove godine to je bilo svega 2,4 posto, a svih ranijih godina u tom pogledu prisutno je umanjenje - naglašava Džubur.Sredinom novembra, kako je rekao, bit će održan sastanak kojem će prisustvovati po jedan ovlašteni predstavnik svih političkih opcija koje čine većinu u Federalnom parlamentu. Bit će pozvani i resorni ministar, ali i predstavnici poljoprivrednih proizvođača. Svi zajedno pokušat će postići dogovor oko pomenutog iznosa poticajnih sredstava za narednu godinu.

- Određene političke opcije smatraju da je jedina mogućnost da se krene u prosperitetni razvoj FBiH tako što će se potpuno promijeniti odnos prema poljoprivredi, koji je do sada bio maćehinski i doveo do toga da mnogi ljudi, firme i zadruge koje su se bavile poljoprivredom potpuno odustanu ili reduciraju svoje aktivnosti - govori Džubur.

Prethodnih godina, navodi, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva samozatajno je radilo svoj posao i svoj program utroška sredstava nudilo "minut do 12".

- Primjedbe koje su dolazile sa terena su samo evidentirane i ništa od toga uglavnom nije usvajano. Ali sad mi želimo da idemo dva koraka ispred, jer će do kraja novembra biti poznati budžet i program utroška sredstava za pojedine oblasti - naglašava Džubur.

Sejad Herceg, predsjednik Saveza organskih proizvođača FBiH i vlasnik preduzeća "Herceg", ističe da je za razvoj organske proizvodnje itekako potrebna podrška svih nivoa vlasti - od općinskih pa do državne.

- Svi organski proizvođači u BiH rade po principima regulative EU. Proizvodnja hrane pripada poljoprivredi, jer bez učešća poljoprivrede ne možete proizvesti hranu. Zapanjujuće je da svake godine opada proizvodnja hrane u BiH, iako svake godine potražnja za organskim proizvodima u zemljama kao što je recimo Njemačka raste za 40 posto. A mi i jesmo ti proizvođači koji možemo napraviti tu kvalitetnu hranu - ističe Herceg.

Nadovezao se Džubur, koji je rekao da mu je želja da ono što se bude uradilo ide u dva smjera, a prvi je dramatično povećanje poticajnih sredstava za poljoprivredu.

- Čak ćemo i s ovim iznosom opet imati najnižu podršku i biti "na repu" u regiji. Druga stvar, džaba ako ima i 500 miliona KM, ako tu nema sistema i poticaji kasne. Mi se borimo za tih 166 miliona KM i na tome ćemo insistirati. Pa neka fino kažu ko je protiv i onda ćemo ga etiketirati - konstatuje Džubur.

Tokom sastanka rečeno je i da je Hrvatska od ulaska u Evropsku uniju za 2,5 puta povećala svoj obim organske proizvodnje.

Vladimir Ferzanović, visočki uzgajivač ljekovitog i začinskog bilja i povrća, smatra da bi podrška poljoprivrednim proizvođačima s federalnog nivoa puno značila.

- Mi proizvođači nemamo vremena za štrajkove i proteste, jer ako za to odvojimo pet dana, šta nam dobiva proizvodnja? Ništa. Bilo bi super da svoje probleme riješimo sastancima i dogovorima - poručio je Ferzanović.


D.K.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo